Államelnököt választanak az EU Táborban

Hogyan tovább Európa? témakörben kerül sor a 11. EU Táborra július 8–13. között Marosfőn a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Sapientia EMTE kolozsvári karának szervezésében – jelentette be kedden Jakab Adorján MIÉRT-elnökhelyettes, a rendezvény főszervezője.

Szabó József MIÉRT-elnök elmondta: a Magyar Ifjúsági Értekezlet az elmúlt időszakban azon dolgozott, hogy egy színvonalas, ugyanakkor sokszínű programot állítson össze az érdeklődőknek. „A fiatalok az iskola- és az egyetemek padjaiból szabadulva a nyaraláson és a pihenésen törik a fejüket, így ahhoz hogy az EU Tábor megragadja érdeklődésüket, minden évben a fő irányvonalat az aktuális, őket érintő témák adják meg” – magyarázta.

A 11. EU Tábor partnerei az Európai Tanulmányok Központja (Wilfred Martens Centre for European Studies), az Interetnikus Kapcsolatok Hivatala, Hargita Megyei Tanácsa és a Communitas Alapítvány. A tábor részletei megtalálhatóak az eutabor.miert.ro oldalon, jelentkezési határidő július 2.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára emlékeztetett:  a Kós Károly Akadémia Alapítvány (KKA) 2010 februárjában az RMDSZ tudományos háttérintézményeként jött létre azzal a céllal, hogy politikai-ideológiai fórumként lehetőséget nyújtson a vélemények ütközetésének, az ideológiai vitáknak. Az alapítvány tevékenysége elsősorban a nemzet és nemzeti identitás, a kisebbségi lét dilemmái, Románia európai integrációjának kihívásai témaköreit érinti.

„Mindezek mellett pedig kiemelten foglalkozunk a fiatal politikusgeneráció, a politikai utánpótlás képzésével, felkészítésével is, ezért is fontos ez a többéves együttműködés az EU Tábor szervezésében a MIÉRT-el és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen” – hangsúlyozta a KKA alelnöke. Hozzátette: az RMDSZ számos olyan kezdeményezést támogat, amely a diákok és egyetemisták továbbképzését, szakmai fejlődését célozzák meg, illetve olyan programokat, amelyek felkészítik a fiatalokat a közéleti és politikai szerepvállalásra, az EU Tábor pedig pont ezt valósítja meg, immár tizenegyedik éve.

Megválasztják Eutópia elnökét

Jakab Adorján tájékoztatása szerint a szakmai programok és szórakozási lehetőségek sokasága fogadja Marosfőn az ország minden területéről érkező 17–35 év közötti fiatalokat július 8-án, és több mint 350 személyt várnak. A táborban a szabadidős tevékenységek alapját a helyszínen meghatározott csapatok közti vetélkedőre építikk, érdekességként pedig egy elnökválasztási kampány folyamatát szimulálnak.

A tábor, mint a fiktív ország területe az Eutópia nevet viseli, amelyben hat csapat állít jelöltet, majd küzd meg az államelnöki címért és a fődíjért.  A nyertes csapat egy brüsszeli tanulmányúton vesz részt Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselők jóvoltából – fejtette ki Jakab. Közlése szerint július 9-én, a tábor hivatalos megnyitóját követően Nemzeti kérdés az Európai Unióban címmel tart előadást Markó Béla, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke, majd Kalin Zahariev, a Wilfred Martens Centre for European Studies munkatársa beszélget a fiatalokkal.

Július 10-én Európa ma és holnap címmel Kelemen Hunor, miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke szól a résztvevőkhöz, és a nap folytatásában a multikulturalizmus szerepét járják körbe. A délutáni előadások alatt a Transsylvania Semper erdélyi magyar értéktárral és a sikeres fiatalokkal ismerkedhetnek meg a jelenlévők – tájékoztatott a főszervező.

„A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karának Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatói és oktatói számára évről évre hasznos és értékes szakmai élményt nyújt az EU tábor. Karunk társszervezőként több éve aktívan kapcsolódik be a tábor sikeres tevékenységébe: az előadók között szerepelnek oktatóink is, hallgatóinknak pedig a részvétel szakmai gyakorlatot jelent” – fűzte hozzá Dr. Balla Emese adjunktus.

 

Kimaradt?