Korrupcióval gyanúsított egyetemi tanárokat vettek őrizetbe

40 egyetemi tanárt vett őrizetbe csütörtök reggel a rendőrség, az illetőket korrupcióval és hamis okiratok kiállításával vádolják. Első információk szerint egy bukaresti egyetem több oktatója kenőpénzt fogadott el a hallgatóktól, a „figyelmességért" cserébe a tanárok a diákok felvételin való bejutását segítették, átmenő vizsgajegyeket adtak, illetve hamis egyetemi okleveleket állítottak ki.

„Az ügyben egy bukaresti felsőoktatási intézmény több tanára és alkalmazottja ellen vizsgálatot indítottak korrupció és hamis okiratok kiállítása miatt" – tájékoztatott közleményében a rendőrség.spaga1

Az illetékesek 22 vizsgálatot indítottak egy olyan egyetem alkalmazottai ellen, amely az országban több városban is működött. A rendőrség a gyanúsított tanárokat és adminisztratív személyzetet otthonában vette őrizetbe Bukarestben, illetve Ilfov, Olt és Vâlcea megyékben.

„Ha a vádak igazak, ezek az emberek áltanárok, és ha bizonyítékok is kerülnek, lépéseket kell tenni az ügyben" – nyilatkozta Anton Hadăr, az Alma Mater szakszervezet elnöke. Hozzátette: nem lepődött meg azon, ami az érintett magánegyetemen történt, ugyanis ezek az intézmények nem másak, csak diplomagyárak.

Bírósági források szerint, a gyanúsított személyek a Bioterra Egyetem alkalmazottai, akik pénzért nagyobb licenszvizsga-jegyeket adtak a diákoknak. Az ügyön több illetékes szervezet is dolgozik.

Kimaradt?