Száz huszár vonult végig Felső-Háromszéken (VIDEÓ)

Több mint száz háromszéki, csíki, udvarhelyszéki és marosszéki huszár hagyományőrző vonult fel a hétvégén tartott 5. Háromszéki huszártoborzón - közölte vasárnap a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület által szervezett, de a megyei és települési önkormányzatok által is támogatott hétvégi rendezvényen a Dálnok, Kézdialbis, Alsó- és Felső Csernáton, Ikafalva, Futásfalva, Alsó- és Felső Torja, valamint Kézdivásárhely útvonalon toboroztak a huszár hagyományőrzők.

A huszár hagyományok ápolói a pénteki gyülekező után szombaton hét település érintésével lovagoltak el Torjára, ahol huszárbálon vettek részt. A toborzó vasárnapi  kézdivásárhelyi záró rendezvénye közel ezer nézőt csalogatott a kisváros főterére. Az eseményt támogató Kovászna megyei önkormányzat elnöke, Tamás Sándor valamennyi résztvevőnek egy erre az alkalomra készítetett Gábor Áron-emlékérmet adott át. 

https://www.youtube.com/watch?v=9umwXLOwZBs

"Az egyenruhába öltözött huszárok, a délceg lovak bevonulása, a székely népviseletben éneklő és táncoló fiatalok látványa öröm- és bánatkönnyet, a múlt szépségét, de a jövő reményét is elővetíti a közönség szemében" - idézte a közlemény Tamás Sándort, aki valamennyi huszártoborzón maga is végiglovagolta a távot.

A háromszéki huszártoborzót évről évre más-más kisrégióban szervezik. A rendezvény hatására megannyi hagyományőrző szervezet és csapat alakult Kovászna megyében.

Kimaradt?