Meghalt a nő, akinek a bukósisakot és a golyóálló mellényt is köszönhetjük

Kilencven éves korában meghalt Stephanie L. Kwolek. Ő találta ki azt az anyagot, amiből a golyóálló mellények is készülnek.

Kwolek 15 évet töltött az amerikai DuPont vegyipari vállalatnál, ezalatt, 1965-ben fejlesztette ki a modern lövedékálló mellények első generációjának megalkotására használt anyagot, a kevlárt. A speciális organikus rostanyag nem csak a golyókat fogja meg: igen nehéz elvágni, átszúrni, és 260 fokon is csak 70 óra elteltével gyengül az ellenállósága.

A fenti tulajdonságok miatt a kevlárt a lövedékálló mellények mellett a fegyveres alakulatoknál használt sisakokban és személyi páncélokban is használják, civil területen pedig például bukósisakokban, hangszórókban vagy például a Motorola RAZR mobilok borításában is megtalálható.

A Kwolek által létrehozott anyag dollármilliárdokat hozott a DuPont vállalatnak, de feltalálója is befutott vele. Stephanie L. Kwolek 1996-ban Nemzeti Tudományos Érem elismerést kapta az amerikai kormányzattól, Technológia és újítás kategóriában.

A New York Times beszámolója szerint Kwolek nyugdíjazása után középiskolában tanított kémiát, kiemelten odafigyelve a lányok tudományos előremenetelére.

Kimaradt?