Raktárnak használják a Kogălniceanu-kriptát Iași-ban

Raktárnak használják Mihail Kogălniceanu volt román miniszterelnök sírboltját a iași-i Örökkévalóság nevű temető alkalmazottai.

Erre a Ziarului de Iaşi újságírói derítettek fényt a Kogălniceanu-kripta állapotáról szóló riportjukban. A terepen lesújtó kép fogadta őket: a iași-i közterületfenntartó vállalat alkalmazottait le is fotózták, amint deszkákat, vascsöveket, vedreket hoznak ki a kriptából. Az egyik alkalmazott garázsként használta a politikus nyugvóhelyét biciklije számára.

A Kogălniceanu-sír gondozásáért a iași-i Szent György templom pópája felel, aki helyhiánnyal magyarázta azt, hogy építkezési anyagok kerültek a kriptába. „Nagytakarítást végeztünk a templomban, a kripta pedig a templom tőszomszédságában van. Nem volt hova elraktároznunk a dolgainkat” – magyarázkodott Gheorghe Şurpănelu pópa.

A riport közlése után a iași megyei kulturális igazgatóság vizsgálatot indított az ügyben. Az Örökkévalóság temető jeles román személyisgek, többet között Ion Creangă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Garabet Ibrăileanu és Dimitrie Gusti nyugvóhelye.

Kimaradt?