Felsőoktatási szakdolgozat rendelésre: 100-tól 1000 euróig

Elkezdődött az egyetemvégi szakdolgozatok biznisze – hívta fel a figyelmet a román sajtó. Az elmúlt években általános jelenséggé vált a megrendelésre történő diplomamunka-írás. Interneten néhány száz lejért bármilyen szakterületen megvásárolható az oklevélhez szükséges szakdolgozat, a rendeléstől számított két héten belül küldik a nyomtatásra kész tartalmat.

A vásár kockázatos is lehet, hiszen ha az egyetem oktatói valamilyen módon rájönnek, hogy nem a végzős diák munkája a szakdolgozat, kiutasíthatják őt a záróvizsgákról, de akár el is tanácsolhatják az egyetemről. Ez pedig könnyen kiderülhet a szakdolgozat védésekor, vagy egy speciális számítógépes alkalmazás segítségével.

Léteznek már ugyanis olyan plágium-kiszúró szoftverek, amelyek aránylag könnyen kimutatják, ha valaki 30 szónál hosszabb szöveget másolt egyhuzamban – márpedig az érvényben lévő szabályzás szerint ennyi a megengedett idézési keret egy másik szerző munkájából, ám ilyen esetben is pontosan meg kell jelölni a hivatkozás forrását.

Az interneten gazdag a kínálat. Egy alapszakos képzés végén kért 60 oldalas szakdolgozatért 400 és 600 lej közötti összeget kérnek a dolgozatírók, mesteri fokozatért már 800-1000 lejnél kezdődnek az árak, de doktori fokozatú disszertációt is lehet rendelni, amelynek ára 1000 eurónál kezdődik.

Az ajánlattevők szavatolják a 10-es osztályzatot, de figyelmeztetnek: óhatatlanul bekerülhetnek a dolgozatba olyan ötletek vagy szövegrészek, amelyek már valahol megjelentek vagy felhasználásra kerültek. A szolgáltató pedig azt mondja: a végzős diák maga dönti el, mit kezdjen a rendelésre készült dolgozattal. Ha akarja, átírja, ha akarja, leadja úgy, ahogy kapta – vállalva akár a plágiumvád kockázatát is.

Kimaradt?