Ingatlankrimi a "hóhér háza" mellett Kolozsváron

Büntetőjogi feljelentést tesz a kolozsvári polgármesteri hivatal a Területi Műemlékvédelmi Bizottsággal közösen az Avram Iancu (volt Petőfi Sándor) utca 25. szám alatti ingatlan hétvégi lebontása miatt. A „hóhér háza” melletti ingatlant úgy tették a földdel egyenlővé, hogy már közel állt a műemlékké váláshoz.

A szóban forgó épületet egy eldzsentrisedett magyar nemesi családtól vásárolta fel egy Ioan Pop nevű férfi a két világháború között – tudtuk meg Horváth Anna alpolgármester sajtóirodájától. A rendszerváltás után Pop örökösei megkapták a házhoz tartozó telket, az utolsó még itt élő ember pedig egy nyolcvan éves öregúr volt, aki pár hónapja egy öregotthonba került, az actualdecluj.ro szerint.

A történet 2009-ben kezdődött, amikor a telket megvásárló Dumitru és Rafila Rodean egy multifunkcionális épületegyüttes tervét terjesztették fel, amelyet a városi tanács 2010 májusában el is fogadott. Két hónappal később azonban rájöttek, hogy nem volna szerencsés olyan területre építkezni, ahol a város első botanikus kertje állt, és ahol ma is találni néhány értékes fát, az Avram Iancu  utca 19-25. szám közti területre vonatkozó döntést azonban nem változtatták meg.

2013 szeptemberében a befektetők megkapták a városrendezési engedélyt, a munkáltató pedig június 16-át, hétfőt rögzítette a bontás napjául. Ezzel szemben az üresen álló épület előtt már pénteken megjelent egy buldózer, hogy a tetőt lebontsa. Virgil Pop, a Területi Műemlékvédelmi Bizottság titkára ezt észrevette, és értesítette a rendőrséget, akik leállították a további munkálatokat a helyzet tisztázásáig, hiszen a testület már elindította a ház műemléképületté való nyilvánításának folyamatát.

A Korunk 2001 szeptemberi számában megjelent helyörténeti írás szerint "a városfal túlsó – északi – oldalán, a Farkas utcában a 19. század hetvenes éveiben felépült az eredetileg vármegyeinek szánt tömlöc (ma az Országos Levéltár raktárhelyisége). Az új igazságügyi palota felépítéséig, de utána is egy ideig ügyészségi fogházként mûködött, és belsõ udvarán, közvetlenül a városfal alatt kivégzések is voltak. Ilyen esemény volt Kolozsváron Friedrichnek, a pénzes postás rablógyilkosának kivégzése a fogház udvarán. Õt azonban már nem a cigányhóhér, hanem a fõvárosi állami ítéletvégrehajtó segítette a másvilágra. Ezt az eseményt Mikó Imre, a déli szomszéd ház egykori lakója gyermekkora rémtörténeteként említi.28 Friedrich kivégzésének emléke hosszú ideig kísértett. Még az 1960-as években is, miután a börtön levéltári épületté vált, arra járó idõs emberek említették, hogy az udvarán végezték ki a postás rablógyilkosát, sõt voltak, akik kérték, nézhessék meg a kivégzés helyét a börtönudvaron húzódó városfal északi oldalán."

A tulajdonos ezt megtudta, ezért utasította a munkásokat, hogy péntek hajnalban buldózerrel folytassák a bontást. Dumitru Rodeanról egyébként kiderült, hogy annak a szebeni vállalkozónak, Dumitru Ghișének apósa, akit a Országos Korrupcióellenes Ügyészség adócsalással vádolt meg nemrég, és aki a kolozsvári Golden Tulip Ana Dome tulajdonosa. A ziardecluj.ro úgy tudja, a projekt mögött valójában Ghișe áll.

Horváth Anna alpolgármester Facebook-oldalán szerdán reggel azt írta, a tulajdonos törvénytelenül járt el, amikor a saját maga által megjelölt, június 16-i határidő előtt megkezdte az épület lebontását.

„Az ügy hátterében valószínűleg az áll, hogy tudomást szerzett arról, hogy a szóban forgó ingatlan műemlékké való nyilvánítását kezdeményezte a Területi Műemlékvédelmi Bizottság. Ezért lett hirtelen sürgős buldózerrel belehajtani az épületbe, bár a polgármesteri hivatal keretében működő Helyi Rendőrség leállíttatott mindenfajta bontási munkálatot az ingatlan helyzetének tisztázásáig” – olvasható a bejegyzésben.

Kimaradt?