Caritasos önkéntesség: lájkoljuk együtt a munkát!

Gyergyószentmiklóson tartja idei önkéntes táborát a Gyulafehérvári Caritas. A szervezet célja fellendíteni a közösségi életet, és bebizonyítani, hogy a munka is lehet „cool”. Az eddigi résztvevők blogbejegyzései ezt teljes mértékben alá is támasztják: élményterápia, elégedettség, öröm sugárzik minden beszámolóból, hogy az ember nem is hinné el: munkáról van szó.

Sikerrel pályázott az Önkéntes Tábor programjára Gyergyószentmiklós, így az idei közösségépítő foglalkozások a székely kisvárosban zajlanak július 7-13. között. A tizenegyedik alkalommal szervezett tábor a közösségépítő tevékenységen túl az önkénteseket vendégül látó település „megrendelésére” és együttműködésével segítenek olyan munkákban, melyek kis irányítás mellett bárki által elvégezhetőek.

Hamar kinőtte magát a tábor

A lassan már kamaszkort megért tábor az első éveiben még képzési jelleggel működött, és azzal a céllal szervezték, hogy összehangolják azokat az embereket, akik önként szeretnének tenni valamit a közösségükért, valamint a nehéz sorban élő emberekért. Az elmúlt négy évben a munkatársak jelentős újításokat vittek véghez, hiszen felismerték, hogy a legjobb képzés a közös munka. Néhány éve már közösen fogják meg a munka végét és közösen tesznek valamit a közösség érdekében. A táborokban általában 70-100, többségében fiatal önkéntes vesz részt, (Erdély különböző szegletéből, Magyarországról, Németországból és Ausztriából), akik az önkormányzat által kért feladatokat látják el, legyen az fizikai munka vagy közösségépítő tevékenység.

Az otthoni beteggondozás, családsegítő programok, a korai nevelés, és egyéb tevékenységek mellett a Gyulafehérvári Caritas nagyon fontosnak tartja az önkéntesség eszméjének fejlesztését, a társadalom formálását. Hogy ez mennyire fontos a társadalom számára, azt az elmúlt években önkéntes munkára jelentkező 400-500 önkéntes támasztja alá, akik hetente dolgoznak valamilyen programokon.

Lájkolható a közösségi munka

„Hisszük azt, hogy az önkéntesség túlmutat azon, hogy valaki ingyen dolgozik. Stratégiai célunk, hogy az önkéntes munkát be kell mutatni társadalmunkban, hiszen tudjuk, hogy az átkosban nem volt szabad önkéntesen dolgozni, szombaton és vasárnap is kötelezve vitték az embereket munkába, ezért kialakult egy féle görcs az önkéntes munkával szemben. A fiataljainkat viszont kötelességünk arra nevelni, hogy lehet szeretni az önkéntes akciókat és van élet a facebook-on, a televízión túl is. Amikor segítünk valakin, felássuk egy néni vagy bácsi udvarát, rendet rakunk egy helyiségben, van ennek egy szépsége, egy közösségformáló ereje. Az utóbbi időben szervezetünkön belül egyre több lehetőséget kínálunk fel fiataljainknak. Olyan jellegű tevékenységek ezek, ahol a teljes személyiség formálható”, fogalmazta meg a program céljait Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazatának vezetője.

Több kéz többet húz

Molnár Judit, a program koordinátora úgy véli, fel kell ismertetni az emberekkel, hogy nem helyes, ha mindenki behúzódik a kapun belülre és az önkormányzatra bízza a kapunk kívüli munkák elvégzését. „Örvendünk, hogy bizalmat szavazott nekünk Gyergyószentmiklós önkormányzata. Akkor tud ez sikeres lenni, ha a helyi emberek is csatlakoznak a programhoz és magukénak érzik ezt az eseményt, hogy a máshonnan érkező száz emberrel közösen ismerkedve együtt tegyenek annak érdekében, hogy ez a város még szebb legyen”, fogalmazott a program koordinátora.

A pályázó település szükségleteire kívánnak választ adni az önkéntesek munkája, valamint a helyi lakosok bekapcsolása által. Olyan feladatok elvégzését vállalják, melyek a közjót szolgálják, így köz- és tanintézmények, közterek, egyházi területek javítását, és a közösség tagjainak szóló programok szervezését.

Lesz munka bőven mindenkinek

Az önkormányzat köztéri munkák elvégzésére kéri fel az önkénteseket, olyan területeken és létesítmények esetében, melyek a lakók által nagyobb számban vannak igénybe véve, nagyobb látogatásnak örvendenek. Pallók, keresztfák, kopjafák feljavítása, újrakezelése, a futballpálya környékén tereprendezés, játszótéri elemek feljavítása lesz az elvégzendő feladat, de lesznek szociális programok is, mint idős családoknál háztáji munkák elvégzése, mondta Nagy Zoltán alpolgármester.

Egyszerű önkéntes munka végzése mellett a vállalkozóktól is támogatást kérnek a szükséges eszközök, illetve az élelem beszerzéséhez. Örömmel fogadták a Pitypang óvodába járó gyerekek szüleinek visszajelzését, hogy ők szívesen együtt dolgoznának az önkéntesekkel az óvoda épülete körüli feljavításokon.

A város önkormányzata és a Gyulafehérvári Caritas Önkéntes programjának koordinátorai remélik, ezúttal is elérik célukat: jelenlétükkel, munkájukkal értéket teremteni a pályázó közösség javára, a résztvevő önkéntesek pedig új tapasztalatok megélését lehetővé tenni, új kapcsolatokat kialakítani.

Újabb „Szentmiklósinak lenni jó” lehetőség

Az önkormányzat által évekkel ezelőtt elindított „Szentmiklósinak lenni jó” akció sorozatához is rendkívül jól illik ez a program, hiszen bárki társulhat a Caritas önkéntes csapatához július 7-13. között – családdal, barátokkal, munkatársakkal néhány órára, napra, és ezáltal a közösség is kétkezi munkájával hozzájárulhat a város egy-egy szegletének megszépítéséhez.

Részletes információk beszerezhetőek a Caritas weboldaláról.  A gyergyószentmiklósiak jelentkezését a dezso.helga@gyergyoszentmiklos.ro e-mail címre várják. Telefonszám: 0743 958 893.

Kimaradt?