Feltámadhat az iWiW némi amerikai segítséggel

Egy hónapja jelentette be az Origo, hogy nem bírták a versenyt a Facebookkal, és leállítják az iWiWet. Az akkori hírek szerint június végén zárt volna véglegesen az oldal, de most úgy néz ki, hogy újraéledhet a magyar internet sokáig leglátogatottabb oldala - írja az Index.

Nem is akárhogy, az egyik ígéretes magyar gyökerű amerikai startup, a Datemyschool.com szeretné feltámasztani. Pontosabban nem a további stagnálásból szeretnének pénzt kiszedni, hanem az iWiW egész koncepcióját újragondolva megpróbálnák lenyomni a Facebookot Magyarországon.

A Datmyschool látogatottsága nagyjából akkora, mint az iWiW-é, de előbbiek még növekedési fázisban vannak, minden évben nagyjából megtriplázzák a felhasználószámot. Emellett komoly tapasztalatuk van szerverüzemeltetéssel és a legújabb webes, mobilos technológiákkal. Alexa Balázs, a Datemyschool egyik alapító-vezetője szerint olyan országok példáiból tanulhatnak, mint a spanyoloké, braziloké vagy oroszoké, ahol sikeresen versenyeznek a Facebookkal. Azt is tervezik, hogy ha itthon sikerül a dolog, akkor bevezetik majd a sikeres megoldásokat az USA-ban is.

„Személyesen is sok emlékem fűződik a wiwhez, barátságok, kapcsolatok alakultak és maradtak fenn általa. egyébként sem szívesen látnám eltűnni ezt a portált, a magyar tech startupok egyik legelső újkori úttörőjét” – mondta Alexa Balázs.

A Datemyschoolnak most is olyan cégeket kellett lenyomnia az Egyesült Államokban, akik közül nem egy forintban százmilliárdnál is többet költ csak marketingre. „Ezekkel is lehet versenyezni, csak kell hozzá egy nagy adag kitartás, leleményesség, ráadásul nagyon gyorsan kell tudni alkalmazkodni. Ez egy Magyar Telekom méretű vállalaton belül, olyan terméknél, ami az árbevétel elhanyagolható részét hozza a konyhára, valószínűleg nem volt egyszerű” – magyarázta Alexa.

Azt állítják, hogy nagyon gyorsan át tudnák venni a fejlesztést és üzemeltetést, mivel egyébként is ezt csinálják a nap 15 órájában, hétvégén is. „Szerénytelenség nélkül mondhatom talán, hogy a Datemyschool fejlesztőcsapata a Google fejlesztői színvonalával vetekszik, és mi képesek és hajlandóak vagyunk gyorsan változni, kockázatokat vállalni. A randi iparágban gyakorlatilag csak maroknyi, 5-6 start-up nőtt meg, és élte túl az elmúlt 3-4 évet - mi vagyunk az egyik, és gyorsan növünk".

Azt is elmondták, hogy egy az egyben nem érdemes versenyezni egy olyan monstrummal, mint a Facebook, de kicsit más részekre fókuszálva meg lehet őket verni. Ezt is tervezik, a közösségi háló mellé nagyon sokféle szolgáltatás illeszthető, de ha vissza akarják szerezni az iWiW régi pozícióit, akkor biztosan újra át kell gondolni olyan alapvető elemeket is, mint például a reklámok mennyisége és elhelyezése.

Kimaradt?