Újabb mandátum Isărescunak, TVR-elnök lett Tănase

Újabb ötéves mandátumot kapott hétfőn Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója a parlamenttől, amely megválasztotta a közrádió és -televízió, valamint az állami számvevőszék vezetőit is.

A központi bankot 1990 óta irányító, immár ötödik mandátumát elnyerő Isărescu 377 támogató voksot és kilenc ellenszavazatot kapott. A párthovatartozástól függetlenül, szakmailag egyhangúlag elismert jegybanki kormányzó 1999-ben egy évig a miniszterelnöki tisztséget is betöltötte. Hasonlóan magas arányú támogató voks mellett szavazta meg a parlament a központi bank vezető tanácsának többi tagját, akiknek egy része új személy. Például most került a BNR csúcsvezetőségébe a kormányból távozó Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter.

A közrádiónál- és televíziónál, valamint az állami számvevőszéknél  a "folytonosság" jegyében szavazott a balközép kormánykoalíciót támogató parlamenti többség. Victor Ponta miniszterelnök elmondta, hogy a jelöltek többsége már korábban is tagjai voltak az intézmények vezetőtanácsainak.

A súlyos anyagi gondokkal küszködő Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatói tisztségébe a kormánykoalíció Stelian Tănase történészt és publicistát választotta, akit korábban az azóta ellenzékbe vonuló liberálisok javasoltak. Ez utóbbiak akkor még tagjai voltak az idén februárban felbomlott, szociáldemokraták és liberálisok alkotta Szociálliberális Szövetségnek (USL). Tănasét 2013 decemberében választották meg ideiglenes jelleggel a közszolgálati televízió élére, most ezért kellett a parlamentnek újból szavaznia a személyéről.

Kimaradt?