Jövő év végére 7,7 millió lakosnak rehabilitálják az ivóvízellátását

„Bármennyire hihetetlennek tűnik, de ma a földön található vízforrások kevesebb, mint egy százaléka fogyasztható, ami többek között azt is jelenti, hogy a Föld lakosságának egyötöde – 1,2 milliárd ember – nem jut ivóvízhez” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter hétfőn Bukarestben a Román Vízszövetség gáláján.

Az RMDSZ-es miniszter kiemelte, ivóvízforrások szempontjából Európa nagyon jól áll, viszont ezek minőségét tekintve nem büszkélkedhet, éppen ezért az európai politikák – ezt követve Románia is – főként a lakosság minőségi vízhez való széleskörű hozzáférését célozzák meg.

A Környezetvédelmi Operatív Program keretében nyújtott finanszírozás több, mint 60%-a, azaz 2,8 milliárd euró, ivóvíz- és szennyvízhálózatok, valamint szennyvíztisztító állomások építésére és modernizálására irányul.

„2007 óta 1770 km ivóvíz- és szennyvízhálózatot rehabilitáltunk és bővítettünk, illetve 25 új szennyvíztisztító- és szennyvízkezelő állomást építettünk” – mondta Korodi, majd hozzátette: „Ezekre a beruházásokra Románia 110 településén került sor. 2015 végére remélhetőleg ez a szám meghaladja a 300-at, ez. 7,7 millió lakost érint.”

A környezetvédelmi miniszter beszédében kifejtette, mandátuma egyik prioritása az európai pénzalapok széleskörű lehívása, ennek arányát pedig 5,55 százalékkal növelte az általa vezetett zöld tárca az elmúlt három hónapban. A Környezetvédelmi Operatív Program keretében a Minisztérium által szerződött pénzalapok értéke meghaladja a 3,7 milliárd eurót, továbbá a 705 12,2 millió lej értékű szolgáltatási és beruházási szerződés közül 618-at már alá is írtak.

Végezetül Korodi kiemelte a Környezetvédelmi Minisztérium és a Román Vízszövetség közötti partnerség fontosságát, amely révén a szaktárca folyamatosan kapcsolatban van mind a szövetség tagjaival, mind a vízgazdálkodás terén tevékenykedő gazdasági szereplőkkel

Kimaradt?