Teljesen megújul Borszék fürdőváros

Zajlanak Borszéken az útfelújítási munkálatok, mely révén teljes mértékben újulnak meg az utak a városban és a fürdőtelepen. Az önkormányzat ütemterve a turistákat is beilleszti a képletbe: előbb a főbb létesítmények felé vezető utak újulnak fel, de a biciklis közlekedésre vállalkozóknak idén is folyamatosan rendelkezésére áll a szimbolikus díjjal számoló önkormányzati biciklikölcsönző.

„Változatlan szeretettel, újuló utakkal várjuk turistáinkat Borszékre, a Tündérkertbe - fogalmazott Mik József polgármester, és hozzátette: a szándékuk az, hogy június végéig a fürdőtelep fő ütőerén végezzenek az új úttesttel, a második artériát július közepéig tudják átadni a forgalomnak”.

A nagy horderejű munkálatok végeredményeként a folyamatosan zajló munkálatok végére „a Tündérkert” turisztikai jelzővel két éve felruházott Borszék teljes úthálózata újjászületik – a természetvédelmi rezervátumai és kincsei tökéletes megközelíthetőségéért. A fellendülő város teljesen tönkrement-, vagy mindeddig csak kövezett útjaira épül aszfaltszőnyeg vagy új kockakő-burkolat.

Jövő nyárra teljesen új lesz az infrastruktúra

Borszék önkormányzata 2009-ben nyújtotta be az első pályázatot 11 millió lej igénylésére a gyulafehérvári Fejlesztési Ügynökséghez 5, 98 Km úthálózat felújításáért. A hosszas tervezési fázis, ellenőrzések és közbeszerzés után idén május elején rajtolt a kivitelezés. Elsőként az országútról a fürdőtelepre felkanyarodó útszakaszt födik újra: a kultúrháztól a fürdőtelep bejáratáig új aszfaltréteg kerül a régire, valamint a járdákat is 5 cm-rel megemelik. Onnan fölfelé is javában zajlik az útépítés: teljes talajcserét végeznek, 50-90 cm közötti vastagságban. Jelenleg  felső-Borszéken nehezebb a közlekedés, de 12 órás munkaidőben zajlik a kivitelezés: szakaszosan lezárt utakon az elterelő alternatívák figyelembe veszik a turisztikai szempontokat is.

Az útépítési ütemtervet összehangolták a hátralévő szakaszokon a  víz és a szennyvízhálózat vezetékeinek a lefektetésével és a házakhoz bekötésének a munkálatával is.

A második útfelújítási pályázatot az idén márciusban írták alá a Fejlesztési ügynökséggel  11,5 millió lej értékben – a fennmaradó 6,6 km összhosszúságú utak rehabilitálására.  Jelenleg zárult a közbeszerzés, a szerződést a napokban aláírják – így jövő nyárra ezzel is végezhetnek a polgármester reményei szerint. 

A nagyméretű újjáépülés már a városba belépéskor érzékelhető: a Hévizi úton folytatódik az önkormányzat által tavaly elkezdett járdaépítés, és párhuzamosan megépül a vízelvezető árok is – a házakhoz a bejáratokat mindenütt újraépítik, így itt is időszakosan egysávos a forgalom.

Bontják, javítják a romvillákat

Mindezzel párhuzamosan a fürdőtelep arculatán is stratégiai ütemterv szerint dolgoznak: lebontottak egy újabb (61-es) romvillát, valamint a környékbeli illegális építményeket. A következő hasonló munkálat a régi, rom állagú kezelőbázisnál lesz. De nem csak bontanak, javítanak is: az önkormányzat visszavásárolta a Romtelecomtól a fürdőtelep egykori kultúrháza épületét. Ide most készülnek a külső felújításához szükséges szakmai tervek és még a nyáron elkezdődnek itt is a munkálatok. Emellett mindenütt a fürdőtelepen tartófalakat, lépcsőket javítottak meg az önkormányzat cégénél, a Városfejlesztési Rt-nél dolgozó munkások. Borszék hatalmas parkjaiban a tulipánok helyére zajlik az új virágok beültetése, és frissen kaszált fű illatozik.

Borszéken több mint tucat gyógyhatású borvízforrást a két éve újjáépült melegített borvizes fürdővel sétálóutca is összeköti – így a fennakadás kizárt, mindössze a távolabb parkolás szükséges. Ám ponyvával fedett parkolót is létrehozott az önkormányzat a fürdőtelep főbejáratánál. Innen csupán negyedórányi gyaloglásra van a Tündérkert feredő és barlangok – de az 5 percnyire lévő Ó-sáros fürdőnél az önkormányzat biciklikölcsönzőt is működtet. A fürdőnél lévő, tavaly épült strand idén büfével bővülve várja a turistákat, a gyógyfürdő felszerelésével pedig tévézhetnek is a vendégek medencézés közben.

Kimaradt?