Hány embert ölnek meg évente madarak?

Az emberek általában kedvelik a madarakat, sokan a béke, a szabadság jelképeként tekintenek rájuk. A valóságban azonban ezek az élőlények jobban hasonlítanak az Angry Birds játék agresszív madaraira, mint a bennünk élő idealizált képre - írja az Origo szerzője.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a madarak számlájára több emberhalál is írható. A legkülönösebb eset, a görög tragédiaköltő, Aiszkhülosz halála a szakállas saskeselyű számlájára írható, ha hinni lehet az ókori görög szövegeknek. A legenda több változatban kering. Az egyik változat szerint a költő halálát a magasból a fejére ejtett teknős okozta, amelyet feltehetőleg egy saskeselyű dobott le. Ezek a madarak ugyanis gyakran a levegőből sziklára dobva törik fel a tojásokat, illetve a teknősök páncélját.

Talán kevésbé különös, hogy a két nagy futómadár, astrucc és a sisakos kazuár is veszélyes az emberre nézve. Dél-Afrika egyik vidékén évente akár három olyan embert is megölnek a struccok, akik a fészkelőterületükre hatolva próbálják meg ellopni a tojásaikat. A struccok izmos lábuk rúgásaival és erős csőrük ütéseivel próbálják megvédeni utódaikat. Az Ausztrália északnyugati részén és Új-Guineán élő kazuár szintén hírhedt gyilkos. Ez a madár igen erősen védi a területét, és megtámad minden betolakodót.

A fején lévő csontos sisakja borotvaéles, ez segíti, hogy az állat baj nélkül roboghasson át a sűrű erdőn hetven kilogrammos tömegével, de egyúttal veszedelmes fegyver is. Ráadásul ennek a madárnak az egyik legerősebb a rúgása az egész állatvilágban. Normális esetben a kazuár békésen szedegeti növényekből és ízeltlábúakból álló táplálékát az erdő talajáról. De jaj annak, akiről úgy véli háborgatja a területét. Pillanatok alatt darabokra szedi a betolakodót. Nem véletlenül tartják a világ legveszedelmesebb madarának.

Bármilyen meglepő, a gyilkosok közé tartozik a szerelmesek kedvenc madara, a szépség és a hűség jelképe, a bütykös hattyú is. A hattyúk a vízből kiemelkedve, szárnyukat széttárva, csőrükkel csapkodva és hangosan sziszegve védik fészkelőterületeiket. Több súlyos sérülést okoztak már (csonttöréseket, szemsérüléseket), és egy bizonyított haláleset is kapcsolatba hozható támadásukkal. Ironikus módon pont a gondozójukat ölték meg egy USA-beli park tavában. A férfi kajakkal evezett be a tavon, hogy ellenőrizze a hattyúk fészkeit, amikor az egyik rátámadt és kiborította a kajakból. Szemtanúk beszámolója szerint a férfi soká küzdött a felbőszült madárral, de végül elmerült és csak a holttestét sikerült kihalászni a tóból.

Kimaradt?