A 10. évfolyam ballagott a csíkszeredai Sapientán

Két karról mintegy 170 hallgató búcsúzott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai campusától június 14-én, szombaton. Az idén ballagók a tizedik évfolyam, akit kibocsátott az egyetem.

Dr. Dávid László rektor ünnepi beszédében visszatekintett az oktatási intézmény alapítása óta eltelt időszakra, majd útravalóval is feltarisznyálta az alma matert  elhagyó diákokat.

„Az egyetemépítés folyamán körvonalazódott az üzenet, ami számotokra is aktuális: semmilyen megbánás nem teheti jóvá az elszalasztott lehetőségeket” – figyelmeztetett a rektor.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, jó döntés volt a Sapientia megalapítása Erdélyben, mely azóta valódi szellemi műhellyé vált.

„A Ti döntésetek, hogy a Sapientát választottátok, jó döntés volt. Ugyanis ez az intézmény erős értékekkel rendelkezik, mely olyan további döntésekre sarkall benneteket, amelyek megalapozzák, hogy évszázadok múlva is létezzen magyar közösség Erdélyben” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja a Sapientia EMTE előnyeit számba véve a magyar nyelv használatát hangsúlyozta. Évtizedekkel ezelőtt az is lehetetlennek tűnt, hogy olyan oktatási intézményt alapítsanak Erdélyben, ahol a hallgatók magyarul tanulhatnak.

„A Sapientia EMTE létrejöttével a közösségi összefogás legyőzte a kishitűséget: győzött a kitartás, a reális célokért végzett munka” – hangsúlyozta a főkonzul.

Az eseményen részt vett Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár üzenetét Brendus Réka, a titkárság erdélyi osztályának főosztályvezető-helyettese tolmácsolta.

Kimaradt?