Jönnek a kábel nélkül tölthető laptopok

Még idén feltűnnek a piacon a vezeték nélkül feltölthető laptopok. A Lenovo és a Dell után a számítógépipar újabb nagyágyúja, az Intel is beállt a támogatók közé.

A legtöbb felhasználó sokkal jobban örülne a laptopnak, ha az valóban kábelfüggetlen lenne. A netkábelt már régen leváltotta a wifi, de 3-8 óránként azért mindenképpen kábelfüggő a gép: a töltőt be kell dugni egy konnektorba. A kábelmentes jövő szerencsére nem csak a felhasználók álma, hanem a gyártóké is. A legnagyobb pc-gyártónak számító Lenovo és a Dell után immár az Intel is beszállt az MIT-n fejlesztett technológiát támogatók táborába.

Míg a szintén vezeték nélküli töltést kínáló indukciós technológiák bár kábelmentesek, de helyhez kötöttek – a gépet nem kell bedugni, de egy töltőlapra kell helyezni –, a WiTricity mágneses rezonancián alapuló megoldásához még erre sincs szükség, ráadásul a technológia 90+ százalékos töltési hatásfokot nyújt.

Az Engadget beszámolója szerint a WiTricity már többféle töltési megoldást fejlesztett ki, van a hordozható eszközökhöz, például laptopok töltéséhez kifejlesztett 10W-os is, de az autóknál bevethető 6 kW-os is. Míg ez utóbbit például a Toyota következő generációs Prius modelljeiben 2015-2016-ban láthatjuk majd viszont, a WiTricity technológiájának segítségével, vezeték nélkül tölthető laptopok – az Intel támogatásával – még idén megjelennek a piacon.

Kimaradt?