Kicserélték a feliratot Kovászna megye megyeházán

A háromszéki önkormányzat épületén, csütörtökön kicserélték a prefektúra által kifogásolt feliratot. Az új táblán már az olvasható: „Palat administrativ / Megyeháza”. Az intézkedéssel a Kovászna megyei tanács a prefektúra többszöri felszólításának tett eleget, miszerint a korábbi „Casa Județului / Megyeháza” felirat nem felel meg a törvényes előírásoknak.

A törvényszék azt állapította meg, hogy a megyei tanács épületének helyes román nyelvű megnevezése a „palat administrativ”, ami szó szerinti fordításban közigazgatási palotát jelent, értelem szerint pedig megyeházát, mivel az a megyei tanács székháza, áll a háromszéki önkormányzat közleményében.

Tamás Sándor tanácselnöke nevetségesnek tartja, hogy ilyesmire kell pazarolniuk több intézmény idejét és pénzét. „Az előző prefektus által kezdeményezett eljárás értelmében el kellett a magyar feliratot távolítanunk. Nyilván egyesek azt remélték, hogy így nem lesz magyar felirat az intézményen. Csalódni fognak. Nyelvhasználati jogainkkal továbbra is élni fogunk”, nyilatkozta Tamás Sándor.

Emlékeztetett, hogy a Kovászna megyei tanácshoz is több alkalommal érkezett felszólítás. Első ízben tavaly januárban Codrin Munteanu kérte a „Megyeháza” felirat eltávolítását, majd rá két hónapra Dumitru Marinescu intézett levelet, hogy cseréljék le a feliratot. Ez utóbbi pert is indított és a bíróság neki adott igazat. „Ne beszéljünk most az igazságszolgáltatás objektivitásáról. Kétnyelvű feliratot helyeztünk el, így felkerült a Casa Județului felirat is a magyar mellé. Hogy ez sem tetszett egyeseknek, az megint nem a mi problémánk. Találtunk egy újabb formulát, így továbbra is marad a Megyeháza felirat. Jogunk van hozzá” - fogalmazott a háromszéki tanácselnök.

 

 

Kimaradt?