A Károlyi grófok első világtalálkozója lesz Nagykárolyban

Páratlan esemény színhelye lesz pénteken és szombaton Nagykároly: a történelmi Szatmár megye hajdani székhelyén először találkozhatnak a világ bármely részén élő Károlyi grófok. Várhatóan tíz-tizenkét országból jönnek vendégek, köztük nem csak Magyaroszágról, Németországból, Angliából és Franciaországból, de az Amerikai Egyesült Államokból és Brazíliából is.

A találkozó kezdeményezője és főszervezője Kovács Jenő polgármester, aki szerint megérdemlik a Károlyi grófok, hogy külön köszöntsék és vendégül lássák őket, hisz a századok folyamán sokat tettek a városért és környékéért. Az a tény, hogy a mára szépen felújított Károlyi várkastély nem is csak a megye, de az egész régió messze legtöbbet látogatott műemléki és turisztikai célpontja már önmagában is elég bizonyíték erre. Pedig a kaplonyi ferences kolostort és más vallási épületeket is említeni lehetne. A polgármester szándéka az, hogy a mostani találkozóból hagyományt teremtenek és minden évben megtartják.

A rendezvény központja természetesen a kastély lesz, ahol pénteken 12 órákor fogadják a vendégeket. Délután a kaplonyi ferences kolostorba látogatnak, ahol az ősök alagsorban lévő kriptái mellett a kolostor múzeumát és könyvtárát is megtekintik, majd együttesen megnyitják a hely történetét bemutató állandó kiállítást.

Estére a  kastély lovagtermében a Canticum Novum kórus és a Carmina Renascentia régizene-együttes koncertjén vesznek részt. Szombat délelőtt szentmisét hallgatnak a Károlyi család által alapított Kalazanci Szent József műemlék-templomban, majd a kastélyban megnyitják a Károlyi családról rendezett fénykép- és dokumentum-kiállítást. Az ünnepségzáró esti koncertjén fellép Fátyol Rudolf hegedűművész, a zenekart pedig gróf Károlyi Sándor, Bécsben élő karmester dirigálja. A házigazdák minden részletre külön vigyáznak. Egyebek mellett arra is, hogy a neves vendégeknek bélteki bort szolgáljanak fel, mert valamikor a neves borvidék is a Károlyiak tulajdona volt.

Kimaradt?