DD: ha nem akar minket az RMDSZ, akkor menniük kell a kormányból

Fenyegetőzéssel reagált Dan Diaconescu arra, hogy az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor közölte: ellenzi a Dan Diaconescu Néppártnak a kormányba való bevonását.

Az üzletember az egyik hírcsatornának nyilatkozva azt mondta: előfordulhat, hogy pártja kormányra lépéséhez az RMDSZ ellenzékbe taszítását szabja feltételül. Szerinte a magyar alakulat azért ellenzi pártja kormányra lépését, mert néhány hónappal ezelőtt azt mondta: a Dan Diaconescu féle Néppárt csak abban az esetben lép be a kormányba, ha az RMDSZ ellenzékbe kerül.

A másik ok az, hogy pártja kötelezővé tenné a választásokon való részvételt, ebben az esetben pedig az RMDSZ nem érné el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Szerdán Markó Béla, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a szövetség korábbi elnöke is leszögezte az RFI rádiónak: ha az RMDSZ nem akarja, a PPDD nem kerül be a kormányba. Markó szerint a PPDD populista párt, amelynek semmilyen elképzelése sincs az ország jövőjéről. Úgy vélte, a PPDD olyan szintű populizmust és demagógiát képvisel, amire nincs szükség.

Az RMDSZ-szel közösen kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) múlt héten jelentette be, hogy megkísérel a PPDD-vel helyi szinten koalíciós megállapodásokat kötni, hogy ahol ez lehetséges, hogy biztosítsa a többséget a helyi és a megyei önkormányzatokban. A PSD szerint ezt az tette indokolttá, hogy a kormányból márciusban kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) összefogott a Demokrata-Liberális Párttal (PDL), hogy ellenzékbe taszítsa a PSD-t a helyi önkormányzatokban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?