Fejlett technika: mozgó vonatokból is lopnak

A vasúti hálózat infrastruktúráit akarja védelmezni Dan Şova közlekedési tárcavezető, aki javasolni fogja az Európai Bizottságnak, finanszírozzon egy olyan tervet, amelynek lényege a vasúti infrastruktúra biztonsági elemeinek földdel történő befedése. Elképzelése szerint az infrastrukturális elemeket betoncsőbe fektetve legalább egy méteres mélységben ásnák le.

A „gyilkos bálna”

Ám Romániában a vasutak mentén nem csak az infrastruktúra elemeit lopják el, de megdézsmálják a teherszállító vonatok rakományát is. A tolvajok elsősorban az állomáson veszteglő, vagy a rendező-pályaudvarokon állomásozó tehervonatokból lopnak. A vasutakon történő szállítások esetében csupán tavaly több mint 900 millió lej értékben loptak el árut.

Mindez természetesen összefügg az infrastruktúra biztonsági elemeinek ellopásával is. Néhány hónappal ezelőtt például a Feteşti és Cernavodă között közlekedő vonatok – rangjuktól függetlenül – személyvonatokként közlekedtek, vagyis minden vasúti megállóhelynél megálltak, a forgalmisták, csak a biztonsági elemek ellenőrzését követően engedték útjára a szerelvényeket. A sűrű megállások viszont jó alkalmat szolgáltattak a tolvajoknak a vasúti kocsik megdézsmálására.

A tolvajok elsősorban a benzinnel vagy nyersolajjal megrakott ciszterna-kocsik iránt érdeklődnek. Kedvenc „munkaeszközük” a vasutasok által „gyilkos bálnának” nevezett szerkentyű. Ez egy menettel ellátott hosszú cső, amelyet a ciszterna-kocsik nyílásába illesztenek, és azon keresztül folyik ki az üzemanyag a tartályaikba.

De előszeretettel „szakosítják” magukat a gabonaszállító vasúti kocsikra is, és igen gyakran lopnak építőanyagot, fát és szenet is.

Vadnyugat

A román államvasutak teherszállító részlegeinek munkatársai szerint a tolvajok a vagonok ajtainak felfeszítésével jutnak a zsákmányhoz. A legtöbb lopás a konstancai kikötő érintőt vasútvonalnál történik. Nem egyszer a rendező pályaudvarokon található vagonokból, vagy a használaton kívüli vasúti kocsikból alkatrészeket is ellopnak. Jóllehet a konstancai kikötő esetében a vagonokra a román államvasutak által szerződött, szakosított őrök vigyáznak, a lopást nem sikerül minden esetben megelőzni. Sok esetben ezért a vasúti szállítók a rendőrök segítségét is kérik.

A vasúti dolgozók szerint Románia már-már a Vadnyugatra emlékeztet: a tolvajok a lassításra kényszerült vonatokat is megtámadják. Ezt az országos rendkapitányság szakemberei is megerősítették: szerintük a tolvajok a lassító vonatok vagonjaira felkapaszkodva menet közben lopnak, ami megnehezíti tettenérésüket.

Ritkulnak a lopások?

A tolvajok pontosan tudják azt is, hol léptetnek életbe sebességkorlátozást az államvasutak. Dolgukat az is megkönnyíti, hogy a vasúti infrastruktúra hiányosságai miatt igen sokfelé kell élni a sebességkorlátozás módszerével. Így a lopások a leggyakoribbak a Craiova-Turnu Severin vonalon, pontosabban az Igiroasa és Prunişor közötti szakaszon, a Konstanca-Feteşti, a Gyímes-Adjud illetve a Dés környéki vasútvonalakon, de igen gyakran megdézsmálják a vagonokat a bukaresti, a ploieşti-i, a medgidiai és a piski rendező-pályaudvarokon is.

A vasúti kocsik alkatrészeinek lopása is komoly gondot okoz a román államvasutaknak, amelynek teherszállító részlege csak a tavaly 5 millió lejes veszteséget könyvelhetett el emiatt.

A román államvasutak teherszállító részlege tavaly közel 500 lopást jelentett a rendőrségnek. Örvendetes hír, hogy a lopások száma idén mintha csökkenőben lenne: miközben 2013-ban az év első 4 hónapjában 269 lopásra került sor, addig az idei év hasonló időszakában ezek száma mindössze 44 volt. Tavaly a teherszállítási részleg ügyfelei közel 900 millió lejes kárt jelentettek, az idei esztendő első negyedében viszont az okozott kár csak 5300 lej volt, szemben a tavalyi év hasonló időszakában jelzett 532 ezer lejhez képest.

A rendőrségi adatok jóskán különböznek a román államvasutak számaitól. Az országos rendőr-főkapitányság az elmúlt évben mindössze 167 lopásról tud – ez mintegy egyharmada a teherszállítási részleg által jelzett számnak, az idei év első harmadában viszont a rendőrség 60 lopásról tud, ez viszont több, a teherszállítók által nyilvántartott 44 lopásánál.

Forgalmisták, rendőrök is a tettesek között

A lopások számának csökkenésében döntő szerepet játszik az a körülmény, hogy a román államvasutak egyre nagyobb mértékben fordulnak az őrző-védő társságok segítségéhez. Jelen pillanatban öt ilyen céggel működnek együtt. Ezek a társaságok megfogalmazták azt is, amiről a vasutasok – de a rendőrség is – hallgatott: nevezetesen, hogy a lopásokban maguk a vasúttársaság alkalmazottai, nem egyszer pedig a rendőrök is részt vesznek. A vonatkísérőnek például minden állomáson közölnie kell a forgalmistával a vonat rakományát, ezek az információk pedig nem egyszer eljutnak a tolvajokhoz is, akik pontosan tudják, mit szállítanak a szerelvények, az egymás után következő vagonokban milyen áru található, és arról is információt kapnak, hogy a ciszternakocsik üresek-e avagy tele vannak.

A lopásokban szerepet kap a jelenleg érvényben lévő rendszer is: a vasúti alkalmazottak nem állnak kapcsolatban a rendőrséggel, a lopásokat a 112-es számon kell bejelenteniük. Ily módon azonban a rendőrség a leggyakrabban már késve érkezik a helyszínre, ami a követlen kapcsolat fenntartásával elkerülhető lenne. 

Kimaradt?