Háromezer éve halott csecsemő feküdt a Halloween bölcsőjében

Egy háromezer évvel ezelőtt élt csecsemő maradványait találták meg Írország azon részén, ahol a legenda szerint a Halloween kialakult. A teljesen érintetlen csontváz valószínűleg egy 7-10 hónapos csecsemőé lehetett.

Tlachtgában találták meg egy háromhetes régészeti ásatás alatt - számol be az Index. A hely Írország egyik legrejtélyesebb része, körkörös felszíni alakzatok vannak itt, amelyeket a legjobban a levegőből látni. Középkori iratok a Samhainnal kötik össze, amely egy őri kelta fesztivál volt, a mai Halloween őse.

Az valószínűleg soha nem derül ki, mi okozhatta a csecsemő halálát – mondja Stephen Davis, a University College Dublin régésze. Annyit tudni csak, hogy a csontvázat egy másfél méteres árokban találták meg.

Tlachtgához sok legenda is kapcsolódik. Az ír mitológia szerint az egyik legerősebb druidának, Mug Ruithnak a lánya itt adott életet hármasikreinek, majd meghalt. Az ikrek pedig három különböző apától származtak. A lány maradványait itt temették el.

A hely adott otthont a Nagy Tűz fesztiválnak, ahol áldozatokat ajánlottak fel az isteneknek Samhain éjszakáján. Írország szerte ilyenkor eloltották a tüzeket és az innen származó tűzzel gyújtották meg újra. Az ásatáson tűz nyomaira is bukkantak, mintegy bizonyítva, hogy valóban voltak itt szertartások. A Samhain a halottak ünnepe volt, ekkor az evilág és a túlvilág közötti ajtók megnyíltak és utazni lehetett egyik irányból a másikba. A legvékonyabb határ az élők és a halottak világa között október 31-én volt.

Stephen Davis szerint a csecsemő nem áldozat volt, hiába találták ilyen helyen. A maradványokat az egyetem régészeti tanszékébe vitték további vizsgálatokra.

Kimaradt?