Egységes rendezési terv készült a Hargita-hegységre

A végső engedélyeztetési szakaszába érkezett a Hargita-hegység egységes rendezési tervét célzó projekt, miután Hargita Megye Tanácsa május végén kibocsátotta a 19 helyi önkormányzat kül- és belterületére vonatkozó településrendezési bizonylatot. Ezzel kapcsolatban hívták meg a megyei tanács illetékesei a csíkszeredai megyeházára szerdán az érintett települések polgármestereit, valamint a megyei tanácsosokat, hogy megbeszéljék a projekt további lépéseit.

„A folyamat öt éve tart, és fontos mozzanat a településrendezési bizonylat kibocsátása, hiszen a Hargita-hegység rendezési tervéről, illetve fejlesztéséről az említett időszakban több száz dokumentum született, és számos egyeztetés zajlott az érintett szereplőkkel: önkormányzatokkal, közbirtokosságokkal, vállalkozókkal. Hargita Megye Tanácsa a rendezési tervvel a térség jobb turisztikai kiaknázását célozza, és olyan jogi keretet szándékozik létrehozni, amely által ellenőrzés alá vonhatók a fejlesztések, és a későbbiekben minden befektetés, a rendezési terv előírásaira és szabályaira alapozva, a közös fejlődést biztosítaná az érintett településeknek” – mondta el Borboly Csaba. A megyeelnök szerint az egységes rendezési terv lehetőséget nyújt mindegyik településnek, közbirtokosságnak, területtulajdonosnak az új európai uniós tervezési időszakban arra, hogy átgondolt, a közjót szolgáló, egymást erősítő beruházásokat, projekteket valósítson meg.

A további szükséges lépésekről Korodi Szabolcs építész, az egységes rendezési terv készítője és Ferencz Csaba, a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület vezetője beszélt. Mint elhangzott, a soron következő prioritás, hogy a projekt által érintett önkormányzatok – Csíkszereda, Szentegyháza, Csíkcsicsó, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkszenttamás, Gyergyóújfalu, Homoródalmás, Kápolnásfalu, Lövéte, Madéfalva, Tusnád, Vasláb, Zetelaka – leltározzák fel a gyepterületeiket (kaszálók és legelők), aktualizálják az ezekről szóló adataikat, és jelentsék be a Mezőgazdasági Minisztériumban a 2007 óta történt változásokat. Ez azért is szükséges, mert ha egy község területén növekedtek a gyepterületek, lehetségessé válik a terület kivonása mezőgazdasági felhasználásból.

Korodi Szabolcs és Ferencz Csaba azt kérték a megyei tanácsosoktól, hogy mozgósítsák a körzetükbe tartozó önkormányzatokat ennek a kimutatásnak a mihamarabbi elkészítésére.

Kimaradt?