Cătălin Voicu kárpótlást kap, mert fűtetlen rabkocsiban szállították

Pert nyert a román állam ellen Strasbourgban befolyással való visszaélésért 7 évre elítélt Cătălin Voicu volt szociáldemokrata szenátor. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a román hatóságok nem tartották tiszteletben Voicu „magánélethez való jogát” és ezért 4500 eurós kártérítést ítélt meg a volt politikusnak.

A bíróság keddi közleménye szerint Voicu azért panaszolta be az államot, hogy az előzetes letartóztatásban töltött idő alatt túlzsúfolt cellában tartották és nem biztosították az elemi higiéniai feltételeket. Az sem tetszett neki, hogy a börtönből fűtetlen és sötét rabszállító kocsiban vitték kihallgatásra.

A strasbourgi testület elmarasztalta a román államot három másik perben is, ott a börtönbüntetésüket töltő felperesek a rossz fogvatartási körülmények, konkrétabban, börtönök túlzsúfoltsága miatt perelték be az államot és nyertek 8400-15300 euró közötti kártérítést.

Voicut 2010-ben vádolta meg a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azzal, hogy bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat próbált meg befolyásolni két üzletember érdekében, akiktől ezért pénzt fogadott el. Az ügyben Cătălin Locic üzletember négy év letöltendő börtönbüntetését is jogerőre emelte a bíróság. Florin Costiniu, a legfelsőbb bíróság polgári részlegének volt elnöke három helyett négy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Costel Cășuneanu üzletembert, aki a vádirat szerint több mint negyedmillió eurót fizetett Voicunak a bírák megvesztegetésére, négy év felfüggesztett börtönre ítélték.

Kapcsolódók

Kimaradt?