Nehézkesen indult az érettségi, kevés a diák és nincs elég tanár

Háromszéken kevés diák iratkozott az érettségire, de gondot jelent, hogy nincs elég pedagógus, aki rájuk vigyázna. A Kovászna megyei tanfelügyelőség adatai szerint 1756 diák végezte el a XII. és XIII. osztályokat, közülük 475-en nem iratkoztak be az érettségi első fordulójára.

Farkas Csaba, az érettségi lebonyolításáért felelős tanfelügyelő elmondta: a „hiányzók” egy része pótvizsgára maradt valamely tantárgyból, de sokan azért nem iratkoztak a záróvizsgára, mert nem érezték magukat eléggé felkészültnek. Köztük vannak olyan tanulók is, akik valamely technikumban folytatnák tanulmányaikat, és ahhoz nem szükséges az érettségi diploma.

Háromszéken, kedden 1529 diáknak kezdődött az érettségi, közülük 1281-en friss végzősök és 248-an a korábbi években végezték a líceumot.  Kovászna megyében tavaly 43,56 százalékos volt az érettségin való átmenési arány, ami közel 10 százalékkal volt több, mint az azt megelőző esztendőben.  Nagy a különbség viszont az elméleti líceumok és szakiskolák végzetteinek tudásszínje között. Tavaly az elméleti líceumok végzőseinek 64,3 százaléka szerzett diplomát, míg a szaklíceumok végzőseinek alig 16,3 százalékának sikerült az érettségije.

Kovászna megyében idén öt vizsgaközpontot alakítottak, de elképzelhető, hogy a hónap végéig, mire sor kerül az írásbeli vizsgákra, ezeket összevonják. Gondot jelent ugyanis, hogy a jelentkezési határidőig az érettségi lebonyolításához szükséges 300 pedagógus helyett mindössze 60-an jelentkeztek. A vizsgáztató tanárok hiánya főként az alacsony bérezéssel magyarázható, de azzal is, hogy nagy nyomás nehezedik rájuk. 

A háromszéki tanfelügyelőség bízik abban, hogy a kormány betartja ígéretét, és mire sor kerül az írásbeli vizsgákra, megnöveli a vizsgáztatásért adható pénzösszeget, és így lesznek még jelentkezők. Ellenkező esetben elképzelhető, hogy egyes vizsgaközpontokat összevonnak, és nagyobb termekbe, akár sporttermekbe terelik be az érettségizőket, így oldanák meg, hogy kevesebb felvigyázó tanárral le lehessen bonyolítani a vizsgákat.

A vizsgaközpontok számának csökkentését kérte a Maros Megyei Főtanfelügyelőség is, az érettségire jelentkező kis számú diák miatt kérték bizonyos központok bezárását - értesített a marosvásárhelyi rádió. Az érettségire nem jelentkező diákok nagy része, körülbelül 60 ezren idén végezték a 12-dik osztályt - véli a Szülői Egyesületek Szövetségének elnöke, Mihaela Gună. Tavaly a frissen végzettek közül mintegy 40 ezren érezték úgy, hogy nem elég felkészültek, és nem jelentek meg a vizsgákon.

Kapcsolódók

Kimaradt?