Bizonyos mellrekonstrukciós műtéteket térít a biztosító

Téríti az egészségügyi pénztár a mellrekonstrukciós műtétek költségét, ha a páciens onkológiai panaszok miatt melleltávolítási műtéten esett át. Ennek értelmében a Brassói Sürgősségi kórházban a mellújjáépítési műtéteket ingyenesen végzik, itt 20 műtét esetében állja a biztosító a költségek kifizetését – számolt be a Marosvásárhelyi Rádió kedden.

Az Egészségügyi Minisztérium meghatározta, hogy egy páciens esetében a rekonstrukciós mellműtét 3200 lejbe kerül. A programot vezető Sorin Grigorescu hangsúlyozta, hogy ezek nem esztétikai műtétek, hanem kizárólag onkológiai beavatkozáson átesett nők esetében történő mellrekonstrukciók. Ezzel a műtéttel párhuzamosan a páciensek lelki felépülését is segíteni próbálják, mivel kutatások bizonyítják, hogy a mell elvesztése ugyanolyan traumát okoz, mint egy elsőrendű rokontól való megválás. A program iránt már többen is érdeklődnek Brassóban.

A melleltávolításon átesett nők egy része az egészségügyi tetoválás mellett dönt, ám erre a romániai biztosító még nem határozott meg egy keretösszeget, bár a törvény nem is zárja ki ennek lehetőségét.

Kimaradt?