Októbertől nő a gyermekgondozási támogatás

Nő a gyermekgondozási támogatás október 1-jével, miután kedden a román képviselőház módosította a szociális ellátási rendszert szabályozó, 2011 decembere óta hatályos sürgősségi kormányrendeletet.

Jelenleg az újszülött mellett otthon maradó szülő utolsó éves átlagjövedelmének 75 százalékát kapja kézhez havonta gyermekgondozási díjként (gyed), de nem kevesebbet, mint 600 lejt, és nem többet, mint 3400 lejt.0912gyes

A képviselőházban most elfogadott módosítás szerint októbertől a gyed a korábbi jövedelem 85 százalékára emelkedik, ugyanazon összeghatárok között. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig vehető igénybe. Azok, akik a két év lejárta előtt visszatérnek munkahelyükre, ötszáz lej egyszeri támogatásban részesülnek.

Az RMDSZ javaslata volt

A módosítással tulajdonképpen a RMDSZ javaslatait fogadta el a parlament - közölte az MTI-vel Kerekes Károly parlamenti képviselő, a munkaügyi és szociális bizottság titkára. Elmondta, néhány hónapja törvénytervezetet terjesztettek elé a szenátus elé a gyednek 2010-es megszorítások előtti szintre visszaállításáról, amely ily módon tárgytalanná vált.

"Ugyancsak az RMDSZ javaslata volt, hogy töröljük el a gyermekgondozási ellátásban meglévő diszkriminációt, jelenleg ugyanis csak három gyermekig jár a gyed. Ma ezt a korlátozást eltörölte a képviselőház, és a támogatás a nagycsaládosok is megkapják" - mondta Kerekes Károly. A decemberi parlamenti választásokra készülő pártok egyike sem foglalt állást a gyed növelése ellen: a módosítást a képviselőházban egyetlen ellenszavazattal és két tartózkodással fogadták el.

Kovács Péter: szakembereink jól dolgoztak

„A mai döntés azt bizonyítja, hogy szakembereink jól dolgoztak: olyan ötleteket gyártottak, amelyek széles körben elfogadottá váltak és többpárti támogatásra tettek szert. Jó úton haladunk, sikerült törvényi szintre emelni azokat az elképzeléseket, amelyeket az RMDSZ Családtámogató és Gyermekvállalást-ösztönző Programjában előterjesztettünk" – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ főtikára kedden a képviselőházi döntés kapcsán.

Kimaradt?