Ferenc pápa: haldoklik az egyház, ha nem tud meglepetést okozni

A Szentlélek szerepéről beszélt az egyház és az emberek életében Ferenc pápa vasárnap a római Szent Péter bazilikában bemutatott pünkösdi szentmisén.

A Szent Péter téren délben mondott Mennyek Királynője (Regina Coeli) imádságkor Ferenc pápa köszönetet mondott mindazoknak, akik a vasárnap esti izraeli-palesztin békeima sikeréért imádkoznak. Az egyházfő hangoztatta, hogy a békeima a Szentföld, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért szól. Szavai közben a Szent Péter téren palesztin zászlók lobogtak.

Ferenc pápa úgy fogalmazott: a Szentlélekhez hasonlóan a mai egyháznak is meg kell lepnie, meg kell mozdítania a világot. Hozzátette: ha az egyház nem képes meglepetést okozni, gyenge, beteg, haldokló és újjáélesztésre van szüksége.

Az egyházfő a pünkösdvasárnapi szentmisén azt is mondta: a Szentlélek a keresztények tanítómestere, útmutatója, emlékezete. "A Szentlélek segít beszélni Istennel és segít az emberekkel való testvéri párbeszédben (...), segít megérteni szenvedésüket, reményeiket..." – fogalmazott Ferenc pápa néhány órával a Vatikánban tartandó, vasárnap esti izraeli-palesztin békeima előtt.

A római Szent Péter bazilikában kilencven bíboros és püspök, valamint kétszáz pap koncelebrált az egyházfővel, aki felidézte, hogy Pünkösd ünnepén a Szentlélek alászállt a tanítványokra.

A  Szentlélek azóta is az egyház és a hívők lelki vezetője, segít megismerni az életet, rámutat az ellentmondásokra és igazságtalanságokra, a Szentlélek az egyház életereje és élő emlékezete. "Az emlékezet nélküli keresztény félúton bolyong" – fogalmazott a pápa. A pünkösdvasárnapi misén a Szent Péter bazilikában egyebek mellett ukránul imádkoztak a világ népeiért és vezetőikért és kínaiual a misszonárius szerzetesekért.

Este hat órától várják a Vatikánba a pápai állam kertjeiben tartandó izraeli-palesztin békeima résztvevőit. Ferenc pápa vatikáni lakóhelyén a Szent Márta-házban fogadja az izraeli és palesztin államfőt, majd együtt mennek a vatikáni kertekbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?