Segítségért kiáltanak a közép-afrikai gyerekrajzok

Gyermekével várandós nő halántékához szorított pisztollyal, lángokban álló ház bent rekedt csecsemővel, machetét tartó férfi egy vértócsában fekvő holttest felett. A Közép-afrikai Köztársaságban élő gyermekek rajzai döbbenetes képet tárnak elénk.

Ezeket a rémes dolgokat ábrázoló képeket mind olyan gyermekek készítették, akik az UNICEF Gyermekbarát Területén leltek menedékre a Dél-afrikai Köztársaság Bossangoa városában. Élénk részletességgel és színekben jelenítik meg mindazt a traumát, ami őket érte az országban 2012. óta zajló erőszakos események alatt.

A válság mélypontján mintegy félmillió gyermeknek kellett elmenekülnie a rájuk leselkedő veszélyek elől etnikai vagy vallási okokból – írja a Hvg. Számukra a rajzolás egyfajta mentsvár – általa kifejezhetik érzéseiket, feldolgozhatják a velük megtörtént eseményeket, legyenek azok örömteliek vagy borzalmasak.

A menekülttáborban terápiás céllal kialakított Gyermekbarát Terület lakóitól azt kérik, hogy rajzolják le a harcok előtti életüket. Rendkívül fontos, hogy a boldog emlékeikre koncentráljanak, amikor még biztonságban és szeretetben éltek. A válság előtt kapott szeretetből erőt meríthetnek a lelki gyógyuláshoz. Néhány gyermek azonban önkéntelenül nemcsak a boldog emlékeket rajzolja le, hanem az átélt borzalmakat is.

„Sokan ezek közül a gyerekek közül erőszakos cselekmények szemtanúi voltak, és ezek a képek még mindig kísértik őket. Ha nem segítünk nekik minél hamarabb feldolgozni ezeket, az őket ért trauma hosszú távon rendkívül romboló hatással lehet rájuk" – magyarázta Jean Lokenga, az UNICEF közép-afrikai köztársasági fő gyermekvédelmi felelőse.

Kimaradt?