Spontán sztrájk tört ki egy suceavai uránbányában

Mintegy 250 bányász kezdett spontán tiltakozásba hétfőn reggel a Suceava megyei cruceai uránbánya két munkaállomásán.

Az első váltásban dolgozó vájárok nem voltak hajlandóak lemenni a bányába amiatt, hogy a korábbi tüntetésük alkalmával megadott 15 százalékos béremelést nem alkalmazták az alapfizetésükre.

Florin Sinescu Suceava megyei prefektus közölte: a bányászok  augusztusi tüntetése után a hatóságok teljesítették követeléseiket, de a béremelést nem alkalmazták az alapfizetésre, mert ehhez módosítani kellene a kollektív munkaszerződésen.

banyasz1Sinescu hozzátette: a kollektív szerződésen csak 2013-ban fognak majd változtatni, az Országos Urántársaság (CNU) költségvetésének megszabása után. Az ügyben a bányászok Anton Filipuc CNU-igazgatóval és Ioan Moraruval, a cruceai uránbánya igazgatójával tárgyalnak.

Augusztus elején tiltakozásképpen közel 300 vájár zárkózott a bányába a rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. A tüntetők egy nap után felhagytak az akcióval, ugyanis 15 százalékos béremelésre kaptak ígéretet.

A cruceai uránbánya mintegy 700 személyt foglalkoztat, közülük 250-en az első váltásban, 100-an a második váltásban dolgoznak a bányában, az alkalmazottak többi része a felszínen dolgozik.

Kimaradt?