Új mentőautók érkeztek a központi megyékbe

A 7-es központi régió megyéi a haszonélvezői annak a 20.289.752 lejes projektnek, amelyet a Regionális Operatív Program támogatott 2007-2013 között a szociális infrastruktúra javítása céljából, kiemelten a sürgősségi ellátást biztosító központok felszereléseinek korszerűsítéséért.

A projekt által a Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyékben működő sürgősségi felügyelőségeket, az ezekhez tartozó rohammentő szolgálatokat látták el korszerű felszerelésekkel: 16 darab elsősegélynyújtáshoz szükséges mentőautót, 2 darab intenzív ellátáshoz szükséges mentőautót, 22 darab vízzel és habbal működő kiskapacitású terepjárművet, valamint 4 darab vízzel és habbal működő nagykapacitású terepjárművet. Ugyancsak a program jóvoltából kerülhetett sor 516 szakember felkészítésére a speciális járművek használatára.

A projekt révén a mobil bevetési egységek átlag válaszideje a szerencsétlenség helyszínén 23’18’’-ről 21’32’’ másodpercre csökken vidéki területeken, 10’07’’-ről 8’42”-re városi övezetben a vízzel és habbal dolgozó járművek esetében. Az elsősegélyt és orvosi ellátást nyújtó egységek átlag válaszidejét 10’09”-ről 13’57’’-re csökken vidéki területen, városin pedig 5’49’’-ről 4’40’’-re.

A Marosvásárhelyen bemutatott speciális járműveket a természeti csapások, ipari, biológiai, társadalmi, tűz és erdőtűz okozta károk csökkentésére lehet majd használni még a nehezen elérhető területeken is, akárcsak az összes olyan sürgősségi esetben, ahol orvosi ellátásra is szükség van.

A felszerelésekből Maros megye három elsősegélynyújtáshoz szükséges mentőautóval, egy intenzív ellátáshoz szükséges mentőautóval és öt kiskapacitású vízzel és habbal dolgozó járművel gazdagodott.  Hargita megyének három elsősegélynyújtáshoz szükséges mentőautó, három nagykapacitású és egy kiskapacitású vízzel és habbal dolgozó jármű jutott. Kovászna megye 2 elsősegélynyújtáshoz szükséges mentőautót, 4 kiskapacitású és egy nagykapacitású vízzel és habbal dolgozó járművet tudhat a magáénak. Ezen kívűl Brassó, Fehér és Szeben megye is részesült a mentő- és speciális sürgősségi járművekből.

Kimaradt?