Szellemváros lett Ciprus legszebb üdülőjéből (GALÉRIA)

A 70-es évek elején az észak-ciprusi Famagusta az egyik legnépszerűbb üdülője volt. Csodás tengerpartja, hangulatos kávézói, nyüzsgő boltjai vonzották a turistákat a világ minden tájáról. Olyan hírességek kedvenc üdülője volt, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Brigitte Bardot vagy Raquel Welch.

1974. július 15-én azonban egy csapásra mindennek vége szakadt. A ciprusi görög katonatisztek egy csoportja, a Görögországgal való egyesülés érdekében államcsínyt kíséreltek meg. Ezt azonban Törökország nem hagyhatta, ezért a török etnikumúak védelmére hivatkozva  40 ezer fős hadsereggel szállt partra a sziget északi részén.

A török csapatok két nap múlva már a sziget területének 37 százalékát (északi harmadát) birtokolták. A délen lakó törökök többséget (több mint 60 ezer személyt), köztük Famagusta lakóit az északi területekre telepítette a ciprusi kormány az ENSZ beleegyezésével.

Famagustában azóta megállt az idő, minden ugyanolyan, mint 40 évvel ezelőtt, a 70-es években. Egyelőre nincs esély arra, hogy a törökök feloldják a belépési tilalmat és város visszanyerje régi fényét.

Kimaradt?