Florea végleg kitiltaná Vásárhely központjából a bicikliseket

Azóta nőtt a balesetek száma Marosvásárhely főterén, hogy megengedett a kerékpár használata Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea szerint, aki a városi tanácsot teszi felelőssé azért, hogy másfél éve, amióta biciklivel is lehet közlekedni a városközpontban, megnőtt a központban történt közúti balesetek száma is.

Dorin Florea sajtótájékoztatón ismertette azokat a terveket, amelyeket a kerékpáros közlekedés érdekében szeretne megvalósítani. Az egyik a Poklos-patak mentén átszelné a várost a Tudor lakónegyedből indulva egészen a Víkend-telepig. Itt lényegében adott a hely, csupán a gépkocsiforgalmat kellene megszüntetni, vagy korlátozni. A másik variáció szerint a főtéren is lehetne biciklizni, ahhoz azonban az egyik gyalogjáró sáv megszüntetésére volna szükség.

A polgármester azért tartja felelőtlennek az önkormányzatot, amely megszavazta a főtéri kerékpározást, mert a keskeny és túlcsúfolt utakon gyakran megtörtént, hogy a kerékpáros önhibáján, illetve a gépkocsivezető hibáján kívül szenvedett balesetet. „A tanácsosok hamarosan Indiává változtatják Marosvásárhelyt, biciklivel, autóval, robogóval, motorbiciklivel, riksával lehet itt közlekedni” – érvelt az elöljáró.

Marosvásárhelyen a kerékpársávok hiánya miatt a közutak veszélyesek a biciklisek számára, ugyanakkor a járdák is túlzsúfoltak, a gyalogosoknak vagy az ott parkoló gépkocsikat kell kikerülniük, vagy a járdán közlekedő kerékpárosokra kell figyelniük. 

Kimaradt?