Jóváhagyta Brüsszel a román védelmi kiadások növelését

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy a kormány hétszáz millió lejjel (160 millió euróval) egészítse ki a a védelmi minisztérium idei költségvetését – közölte szerdán Victor Ponta miniszterelnök.

Brüsszel jóváhagyására azért volt szükség, mert ezáltal nő Románia idei évre előirányzott költségvetési deficitje. „Nemcsak Románia, hanem az régió valamennyi országa megkapta Brüsszeltől az engedélyt arra, hogy a védelmi kiadások növelésével átlépje a deficitcélt” – magyarázta Ponta.

A kormányfő már április végén bejelentette, hogy Románia mintegy 700 millió lejjel növeli idén védelmi kiadásait. A pénzt a hadsereg korszerűsítésére szánják, és ebből főleg a román védelmi ipar fog megrendelésekhez jutni.

Ponta elmondta: nem más területek forrásait csökkentik, hanem a költségvetési hiányt növelik a GDP 0,2 százalékával. Románia a Nemzetközi Valutalappal és az Európai Bizottsággal tavaly ősszel megkötött elővigyázatossági hitelszerződésében azt vállalta, hogy költségvetési hiányát 2,5-ről la 2,2 százalékra csökkenti.

Kapcsolódók

Kimaradt?