Ideiglenesen magyar elnöke lett Kolozs Megye Tanácsának

Az RMDSZ által jelölt Vákár István veszi át ideiglenesen a korrupció gyanúja miatt letartóztatott Horea Uioreanu Kolozs megyei önkormányzati elnök teendőit.

Kolozs Megye Tanácsának keddi rendkívüli ülésén Vákár István korábbi alelnök 25 támogató szavazatot kapott, míg a testület másik alelnökére, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jelölt Ioan Oleleura mindössze heten szavaztak.

Amint Vákár István az MTI-nek elmondta, megbízása azért volt sürgős, mert Horea Uioreanu múlt szerdai őrizetbe vétele óta senkinek nem volt aláírási joga az intézményben, és fontos volt biztosítani az intézmény működőképességét. Az ideiglenes elnök a választási eredményt kommentálva úgy vélekedett, hogy képviselő kollégái jobban tartanak az országos szinten kormányon levő Szociáldemokrata Párttól, mint "a magyaroktól".

Belső vizsgálatokat rendelt el

Vákár István elmondta, az ideiglenes megbízatásának nincsen meghatározott időtartama. Ez eltarthat a tisztség betöltésére kiírandó időközi választásig is, de az önkormányzati testület bármikor vissza is vonhatja a megbízást. Hozzátette Horea Uioreanut egyelőre csak felfüggesztették a tisztségéből. A prefektusnak akkor kell megüresedetté nyilvánítania az elnöki széket, ha Uioreanu lemond a tisztségéről, több mint hatvan napig nem tudja betölteni azt, vagy hogyha ügyében jogerős ítélet születik. A megüresedés megállapítása után hat hónapon belül kell időközi választást tartani Kolozs megyében.

A Mediafax hírügynökség önkormányzati forrásokra hivatkozva közölte, az önkormányzati testület vezetésében további változások várhatók. Egy következő rendkívüli ülésen a tanács leváltja tisztségéből Ioan Oleleu alelnököt, és a helyébe alelnökké választandó Mihai Seplecant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjét bízza majd meg az elnöki teendők ellátásával.

Vákár István spekulációnak tartotta az értesülést. Hozzátette, az RMDSZ nem részese a háttéralkuknak. A politikus bejelentette, belső átvilágítást rendel el az önkormányzatnál és az alárendelt intézményeknél.

Horea Uioreanut múlt szerdán vette őrizetbe a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), másnap pedig a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A liberális politikust csúszópénz elfogadásával, okirat-hamisítással és pénzmosásbeli bűnrészességgel gyanúsítják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?