Klaus Johannis csak a felkérésre vár, hogy államfőjelölt legyen

Kész elfogadni az államfőjelöltséget Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ideiglenes elnöke. A nagyszebeni polgármester hozzátette: előbb belső vitát szeretne a pártjában a kérdésről.

„Egyelőre senki nem vetette fel, tehát nem tudok válaszolni egy feltételes felkérésre” – hárított eleinte Johannis. Utóbb azonban, amikor a hétfői sajtótájékoztatóján az újságírók emlékeztették, hogy több liberális párttársa, illetve a szebeni PNL-fszervezet is megfogalmazott már ilyen felkérést, a szász politikus már nem tudott kitérni. „Személyes véleményt mondhatok. Ha valaki felkérne, elfogadnám a feladatot” – mondta Klaus Johannis.

Crin Antonescu a múlt héten mondott le a PNL elnöki és -államfőjelölti tisztségéről. A politikus közölte: visszalépésével tisztázni szeretné, hogy nem személyes ambíciók vezérlik, és reméli, hogy így a jobboldali pártok gyorsabban meg tudnak egyezni egy olyan közös elnökjelölt személyében, akit mindenki elfogad.

A felmérések szerint a jobboldal potenciális államfőjelöltjei közül most a nagyszebeni polgármester a legnépszerűbb, és valós esélye lehet legyőzni Victor Pontát a novemberi elnökválasztás második fordulójában.

Bár Ponta szeptemberig akarja halasztani annak eldöntését, ki legyen a baloldal elnökjelöltje, kész tényként kezelik, hogy ő fog indulni.  Antonescu az európai parlamenti (EP-) választások után, hétfőn mondott le pártelnöki tisztségéről, mivel pártja csak 15 százalékos eredményt ért el a célul kitűzött húsz helyett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?