Az MPP átdobta az autonómia „forró labdáját” az RMDSZ-nek

A Székely Nemzeti Tanács autonómia-statútumához ragaszkodik a Magyar Polgári Párt. Kulcsár Terza József, a polgári párt háromszéki elnöke, az autonómia törvénytervezetről egyeztető bizottság MPP-s tagja hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: „a labda most az RMDSZ térfelén pattog”. Az MPP készen áll, hogy akár hetente összeüljön a közös bizottság és véglegesítsék az autonómia tervezetet.

Kulcsár Terza József elmondta, hogy a közös RMDSZ-MPP munkacsoport május közepén ült össze. Ezen a találkozón a polgári pártiak átnyújtották az SZNT autonómia-statútumát, és közölték, hogy ragaszkodnak ahhoz, persze egyetértenek azzal, hogy módosítani, jobbítani lehet a dokumentum szövegét, hiszen ahogyan az RMDSZ is javasolta, abba bele kell kerülnie például a Székelyföldön élő románok jogait szavatoló fejezetnek is.

Az MPP háromszéki elnöke szerint a leglényegesebb különbség, hogy az RMDSZ javaslata szerint a három székely megyéből – Hargita, Maros és Kovászna - hoznák létre az autonóm Székelyföldi régiót, ezzel szemben az MPP a történelmi Székelyföld településeiből alakítaná ki a különleges státusú régiót. Kulcsár Terza József hozzátette: kérésük az volt, hogy őszig véglegesítsék a tervezetet.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?