Ide várják a sepsiszentgyörgyeket a Nemzeti Összetartozás Napján

Magyarország Kulturális Központja és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala közösen szervezi meg június 4-én, szerdán, 16 órától a Kőrösi Csoma Sándor utca és Templom utca kereszteződésénél található Turul téren, a Nemzeti Összetartozás Napját. A szervezők szerint rossz idő esetén az ünnepi műsort a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartják meg. Ezt követően az Erzsébet parkban lévő volt országzászló helyén került sor a hagyományosan a Magyar Polgári Párt által szervezett Trianoni megemlékezésre, amelyen minden politikai szervezet képviselője beszédet mond.

„Az EP választás és a zászlókérdés mellett vannak még közös ügyek, amelyekért egységesen kell kiállni” – mutatott rá hétfői sajtótájékoztatón Bálint József. Az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke ilyennek nevezte a június 4-i trianoni megemlékezést és a Nemzeti Összetartozás Napját. A polgári párti politikus szerint szerdán 17.30-tól a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, a volt országzászló helyére - ahová tavaly felhúzták az óriás székely zászlót -, várják a résztvevőket.

A megemlékezés kezdetén megkondulnak a sepsiszentgyörgyi templomok harangjai, majd minden meghívott politikai és civil szervezet képviselője beszédet mond. Bálint József szerint az MPP meghívta az RMDSZ, az EMNP politikusait, illetve a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) képviselőit. Hivatalos választ ugyan még nem kaptak, de senki nem zárkózott el a részvételtől. A sepsiszentgyörgyi rendezvény főszónoka Gazda József nyugalmazott tanár és író lesz.

Az MPP háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József szerint fontos, hogy mindenki ott legyen, el kell tekinteni a személyes konfliktusoktól, erőt kell felmutatni, mert az összefogás fontos üzenet lenne Bukarest fele, most amikor elgáncsolják a népszavazást, nem engedik a szimbólumok használatát.

Kimaradt?