Forradalmasítják a merevlemezeket

Az SSD technológiában elért áttörés 300 százalékos sebességnövekedést és 60 százalékos fogyasztáscsökkenést jelent, ráadásul nem csak a később kiadandó, hanem a már meglévő számítógépek esetében is.

A hagyományos merevlemezeknél eleve jóval gyorsabb fájlelérést, így az átlagfelhasználók számára is jóval gyorsabb számítógépezést tesznek lehetővé a szilárdtest-meghajtók (SSD-k). Ennek a technológiának is vannak azonban korlátai, amiket a Tech-On beszámolója szerint a japán Csou Egyetem kutatóinak most egy kicsit kijjebb sikerült tolniuk.

A szakemberek szerint az áttörés 300 százalékos javulást jelent az SSD-k segítségében. Míg a jelenlegi átviteli sebesség 500 MB/s körül mozog, az új technológiával másodpercenként 1,5 GB-os adatmennyiség mozgatható meg. A kutatók nem mellékesen 60 százalékos csökkenést is mértek az energiafelhasználásban.

Az LBA (Logical Block Address) scrambler névre hallgató technológia az SSD-kben található, korlátozott alkalommal újraírható blokkokat érinti. Mivel az új adatkezelési módszer takarékosabban bánik az újraírásokkal, így a meghajtók 55 százalékkal tovább működhetnek.

A technológiával kapcsolatos egyik legjobb hír, hogy nem csak az ezután gyártandó SSD-kre lehet alkalmazni, hanem a gyártók egy firmware-frissítéssel a most használt SSD-k adatkezelési metódusát is megváltoztathatják az újra.

Kimaradt?