Háziorvosok tanácsa: kényszerű ügyelet, akadozó e-recept

Az elektronikus recept eddigi akadozó használatáról és további sorsáról, a kötelező ügyeletvállalás alkotmányellenességéről és a készülő egészségügyi törvényről beszélgettek a hétvégén a szakemberek a Marosvásárhelyen megtartott háziorvosok 21-ik szakmai tanácskozásán. Az eseményre Vasile Cepoi egészségügyi miniszter is ellátogatott. Hangsúlyozta: mindenkinek joga van a megfelelő orvosi ellátásra és kezelésre, ezért az új egészségügyi törvény alkotásakor figyelnek arra, hogy a betegellátás minőségét javítsák.

Paul Şerban, az egészségügyi minisztérium munkatársa az előadók által felvetett kérdésekre válaszolva, többnyire a minisztérium és a kormány álláspontját képviselve.

E-recept: még akadnak tisztázatlan kérdések

Iustina Vlas, a Maros Megyei Gyógyszerészkamara elnöke az elektronikus receptek megírásának, az adatok bevezetésének akadályait ismertette, elmondta: az orvosnak és a gyógyszerésznek eddig is együtt kellett működniük, erre most még inkább szükség van. A receptek megírása nehezen és lassan halad, a betegnek sok időt kell várakoznia, amíg megtörténik az adatok bevezetése a rendszerbe. A kamara elnöke szerint ez leginkább az informatikai rendszer hiányosságai miatt fordul elő, amely nem bírja a nagy terhelést, a rövid idő alatt történő adatgyűjtést és feldolgozást, tárolást.Iustina-Vlas

„Nagyon sok vidéki településen lehetetlen az elektronikus recept megírása, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy nem létezik internetes elérhetőség. Erre még, úgy tűnik, senki nem gondolt a minisztériumban" – mutatott rá Gheorghe Lascu, a Máramaros Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke. Rámutatott: jelenleg még létezik a hagyományos recept is, ami használható, ha az elektronikus nem működik, viszont január 1-től már kérdésessé válik a helyzet, ugyanis a hagyományos vényeket kiiktatják. Arra, hogy jövőre mi történik azokkal a falvakkal, ahol sem mobil- sem vezetékes telefon, sem internet-szolgáltatás nincs, nem kaptak választ a szakemberek.lascu

A kötelező ügyelet alkotmányellenes elvárás

Soós-Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke azt a kormányrendeletet boncolgatta előadásában, amely arra kényszeríti a családorvosokat, hogy ügyeletet vállaljanak. „Ez alkotmányellenes, hiszen Románia alkotmánya szerint senki nem kényszeríthető arra, hogy akaratán kívül egy adott munkát végezzen" – vélekedett a háziorvos.

A háziorvosok tevékenysége képezi az orvoslás alapját, ám ezt Romániában a legkevésbé ismerik el – mutatott rá az előadó. Példának azt a támogatási rendszert hozta fel, amely szerint az egészségügyi rendszer anyagi keretéből a háziorvosi szolgáltatásra mindössze 4-5 százalék jut, szemben azokkal az európai uniós államokkal, ahol 14-15 százalékos a támogatás.soos szabo klara ae 01

Az erőltetett szerződéskötésről Soós-Szabó Klára kifejtette: mielőtt egy magánvállalkozó aláírna egy szerződést, elolvassa azt, hogy megfelel-e az elvárásainak, képes-e teljesíteni, anyagilag eleget tesz-e az igényeinek. Ha nem felel meg, akkor az illető nem írja alá a szerződést. Minderre a háziorvosoknak nincs lehetőségük, mert a kormányrendelet kötelezi, hogy ügyeletet vállaljanak és szerződést kössenek ennek érdekében. Aki ezt nem teszi meg, azt akár havonta megbírságolhatják.

A Hargita megyei háziorvos a jelenlevő minisztériumi hivatalnoknak azt is elmondta: nem ért egyet azzal sem, hogy olyan munkára kényszerítik az orvosokat, amelyet egy kézbesítő is elvégezhetne. „Romániában tudtommal nem postásból van kevés, hanem orvosból. Nem értem miért kell olyan munkát végeznünk, amely nem egyezik a képesítésünkkel?" – fogalmazott az orvos, aki szerint át kell gondolni a kormányrendeletet, és újrafogalmazni, hogy megfeleljen az orvosnak és a betegnek egyaránt.

Kimaradt?