Világrekord: 2371-en élnek egy bukaresti lakásban

A rekordok könyvébe kerülhet az az alig száz négyzetméteres bukaresti lakás, amelyben hivatalosan 2371 személy él – számolt be a protv.ro.

Természetesen a ház csak papíron, a lakossági nyilvántartás adatai szerint ennyire zsúfolt. Valójában az ingatlan tulajdonosa eladta a lakcímét román állampolgárságra áhítozó moldovaiaknak és ukrajnaiaknak.

Az állampolgárság megszerzésének egyik feltétele ugyanis egy állandó romániai lakhely bejelentése. Ezt a kérvényezők sokszor úgy oldják meg, hogy fiktív bérleti szerződéseket kötnek romániai lakástulajdonosokkal, sok esetben pedig a tulajdonos csak aláír egy papírt, amely szerint befogadta otthonába a külföldi állampolgárt.

Így történhet meg, hogy Bukarest harmadik kerületében olyan utca is van, amelyben három lakcímen több mint négyezer személy él. A kerületi lakosság-nyilvántartási hivatal szerint a jelenség 2002-ben kezdődött és ugrásszerűen elterjedt Románia uniós csatlakozása után.

A törvény nem korlátozza az adott lakcímre bejelentett személyek számát. A protv.ro szerint ezért a belügyminisztérium törvénymódosító javaslatot dolgoz ki a jelenség megfékezésére.

Kimaradt?