Segédápolókat képez térítésmentesen a Caritas

Munkanélküli vagy szakképesítés nélkül dolgozó nők részesülhetnek segédápolói képzésben júniustól több megyében. A szakmai továbbképzést a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazata szervezi, partnerségben a Jászvásári Caritas-szal és a Four Change Egyesülettel.

A 720 órás kurzusnak az egyharmada elmélet, kétharmada gyakorlat. A Caritas a felkészítőhöz szerződést köt a kórházakkal, Hargita megyében a gyergyószentmiklósi intézményben 50,  a csíkszeredai kórházban 60 személy tanulhat majd, a székelyudvarhelyi intézmény keretszámáról még egyeztetnek. A jelentkezés alapfeltétele a megszerzett érettségi bizonyítvány. A program elindítói abban bíznak, hogy a tanfolyam elvégzése után a nők könnyebben találnak majd munkát.

A képzés ingyenes, ugyanis a Caritas az Európai Szociális Alap “Nemek közötti egyenlőség a munkaerőpiacon” kiírásán több mint 5 és fél millió lejt nyert. A 18 hónapos projekt tartalmazza a segédápolói szakképzést, egy tanulmány elkészítését a szakmai szegregációról, továbbá szemináriumokat és médiakampányt az esélyegyenlőség biztosításának fontosságáról. Ugyanakkor létrehoznák a segédápolók szakmai egyesületét is.

Mint Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának vezetője a Maszolnak elmondta, Romániában a legtöbb kórházi segédápolónak nincs szakmai végzettsége, ugyanis ez a szak idáig nem volt benne az iskolai kínálatban. 2011-ben a Caritas jegyeztette be ezt az egészségügyi képzést az Oktatási-, az Egészségügyi- illetve a Munkaügyi Minisztériumban.

„Romániában hatalmas a rés egy segédápoló és mondjuk egy banki alkalmazott fizetése között. Nyugaton ez nem így van. Szeretnénk, ha ez a szakma elismertebb lenne, ebben segít nekünk ez a pályázat” – nyilatkozta Péter György.

A projekt a Fehér Brassó, Kolozs, Kovászna, Szeben, Hargita, Maros, Iasi, Neamt, Bákó, Suceava, Vaslui és Hunyad megyékben élő nőket szólítja meg.

Kimaradt?