Kórházi ápolóknak szervez képzést a Caritas

Tizenhárom megyéből 765 nő vehet részt ápolói szakképzésen a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazata jóvoltából, akik a Jászvásári Caritas, valamint a bukaresti 4Change Egyesületben találtak megfelelő partnerekre. A projektet az Európai Unió támogatja, a nyitókonferenciát csütörtökön tartották Csíkszeredában.

Az egészségügyi és szociális szolgáltatások minőségének javítása a nők ápolói szakképesítése révén  -ez a neve annak a programnak, mely által a kórházi szakápolók  720 órás, elméleti és gyakorlati képzésen vehetnek részt, fél éves időtartammal. Az ingyenes oktató tevékenységre munkaidő után kerül sor, a 15 fős csoportok által választott nyelven és időpontban, június végi kezdéssel. A gyergyószentmiklósi kórház részéről legalább ötven szakápoló igényli a képzést.

Minőségi ugrást remél a Caritas

Fodor Vanyó Csaba projektmenedzser úgy véli, érdemes e képzést kiterjeszteni olyan személyekre is, akik pályakezdők, de elhivatottságot éreznek az ápolói szakma iránt. A tizennyolc hónapos projekt végén a munkaügy által is elismert szakképesítésről szóló elismervényt kapnak a résztvevők. „A projekt egy olyan képzési területet céloz meg, mely Romániában eddig egy üres területnek számított. Bár dolgoznak ápolók minden kórházban, nagyon kevesen rendelkeznek szakképesítéssel. Jogszabály tartalmazza a képesítés szükségességét, így ez is könnyíti az ápolók dolgát, hogy ez a képzés ingyenes és a résztvevők által programozott időpontokban valósul meg, 15 fős csoportokban”, fogalmazta meg a projekt felelőse, Fodor Vanyó Csaba.

A legfrissebb adatok szerint a romániai kórházakban 0,2 kórházi ápoló jut egy betegre, míg az Európában átlagosan egy ápoló egy betegre. Regionális szinten (vidéken) a kórházi ápolók hiánya szoros összefüggésben áll a szociomedikális szolgáltatások alacsony fejlettségi szintjével. A kis településeken különösen nehéz szolgáltatásokat nyújtani a megfelelő képzettséggel rendelkező személyzet nélkül.

A jó ápoló az orvos jobb keze

A képzés ütemtervét Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazatának igazgatója koordinálja, aki mindeddig tizenhárom megye (Fehér, Brassó, Kolozs, Kovászna, Szeben, Hargita, Maros, Iasi, Neamt, Bákó, Suceava, Vaslui és Hunyad) kórházával vette fel a kapcsolatot. „A kórházakkal szerződést kötnénk és elsősorban a a már dolgozó szakápolókat képeznénk, másodsorban azokat a pályakezdőket, akik elhivatottságot éreznek az ápolói szakma iránt. Felnőttképzésről lévén szó a résztvevők igányeihez tudjuk alakítani a programot”, fogalmazott Péter György szociomedikális igazgató.

Vizi Mária, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ápolási igazgatója úgy véli, a projektre rendkívüli nagy szükség van, hiszen sok alkalmazottnak van szüksége a folyamatos fejlődésre. A jól képzett ápoló pótolhatatlan segítsége az orvosnak, ugyanakkor jelenléte fontos a beteggel és családtagjaival való kommunikációban. Egy jó ápoló életet menthet az elsősegély-nyújtási technikák ismerete révén, ugyanakkor pontosan tudja, mit tehet a kompetenciája és beteg állapota függvényében. Ezek a tényezők nagymértékben segítik a munkahelyek megtartását is, véli az ápolási igazgató.

A projektben részt vevő bukaresti 4Change Egyesület vállalta, hogy egy átfogó felmérést készít, ugyanakkor hozzájárulnak ahhoz, hogy növeljék e hivatás e hivatás ismertségét és elismertségét. 

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, az Európai Szociális Alap ágazati operatív program Humánerőforrás-fejlesztési alap által, 2007-2013 (Befektetés az emberi erőforrásokba, 6. prioritási tengely: “A társadalmi integráció”, Beavatkozási terület 6.3 DMI “Nemek közötti egyenlőség a munkaerőpiacon”). A projekt időtartama 18 hónap, a támogatás teljes összege 5.881.056.90 lej, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 5.763.435.76 lej.

Kimaradt?