"Ördögi terv" a katolikus gimnázium Marosvásárhelyen

Bár eredetileg a sűrgősségi napirendi pontok között szerepelt, nem tárgyalta a marosvásárhelyi önkormányzat csütörtök délutáni ülésén a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium kérdését. Arra hivatkozva napolták el, hogy a tanfelügyelőség nem hagyta jóvá az intézmény létrejöttét.

A római katolikus osztályok indítását évekkel korábban a Bolyai Farkas Elméleti Líceum fogadókészsége tette lehetővé. Az ott működő osztályok különválását és egy saját római katolikus gimnázium létesítését évek óta szeretnék elérni a katolikus felekezetűek, miután az ingatlant, amely korábban is II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumként működött, visszaigényelte és visszakapta az egyház.

A májusi tanácsülésre az RMDSZ-es képviselők előkészítették a javaslatot, amelyről sürgősségi napirendi pontként kellett volna tárgyalniuk a tanácsosoknak, de arra már nem kerülhetett sor, mert a tanfelügyelőség nem adta jóváhagyását a külön tanintézmény létrejöttéhez.

A római katolikus gimnázium egyik ellenzője Ionela Ciotlăuş nemzeti liberális képviselő, volt alpolgármester, aki annak ellenére, hogy az új intézmény üresen maradó termeiben még 15 évig működhetne a jelenlegi Unirea Főgimnázium, ördöginek nevezte a tervet, az oktatás minőségét féltette.

A római katolikus egyház 2008-ban tizenöt évre szóló szerződést kötött a polgármesteri hivatallal, ám mivel a városháza nem fizette a megállapított és vállalt bérleti díjat, az egyház 2012-ben fel is bontotta azt. Ennek ellenére, ha az önkormányzat jóváhagyja a katolikus gimnázium létrejöttét, az egyház újabb szerződést kötne a polgármesteri hivatallal, amelyben vállalná, hogy további 15 évig helyet adna az Unirea Főgimnáziumnak.

Kimaradt?