Kéz a kézben magyarok, románok és cigányok

A marosszentgyörgyi, különböző etnikumú és kultúrájú lakosság szociális integrációja, a kultúrák közötti kapcsolatok létesítése és fejlesztése a célja annak a "Hand in Hand" nevet viselő programnak, amelynek kezdeményezője a Gyulafehérvári Caritas.

A projekt kivitelezői a Gyulafehérvári Caritas mellett a Divers Egyesület és a marosszentgyörgyi polgármesteri hivatal, amelynek képviselői, Ludescher László, Koreck Mária és Sófalvi Szabolcs csütörtökön ismertették annak tevékenységi terveit.

Marosszentgyörgy lakossága a 2011-es népszámlálás alapján 9304, ebből 3435 román, 4681 magyar és 739 roma – hangzott el a sajtótájékoztatón. A valós adatok, a helyi szociális munkások, az egyházi vezetők és a közösség vezetői szerint azonban a romák száma 1200 körüli, vagyis a népszámláláskor sokan e közösségből más nemzetiségűnek vallják magukat. A kulturális élete a három többségi etnikumnak nagyon gyakran külön szerveződik, ugyanakkor a más nemzetiségek interakciója a roma közösség tagjaival, alkalmi és kölcsönös előítéletekre alapozott.

Multikulturális tevékenységekkel integrálnák a romákat

A marosszentgyörgyi hivatal képviselői, a roma közösség vezetői és az egyházi vezetők közötti  beszélgetések során megszületett az a következtetés, hogy a roma nemzetiségű személyek szociális problémákkal küzdenek, melyek elválasztják őket a helyi közösségtől. Igaz, hogy léteznek izolált projektek, amelyek a helyzet enyhülését tűzik ki célul, ezek azonban egy átgondolt szociális stratégia hiányában nem adnak átütő eredményt, illetve nem járulnak hozzá a roma személyek integrálódásához Marosszentgyörgyön.

A két eves projekt összköltségvetése 83500 euró, célkitűzései között az életszínvonal javítása szerepel a marosszentgyörgyi romák körében egy, a helyi szociális stratégia és cselekvési terv kidolgozása alapján. A célok között található az esélyegyenlőség biztosítása és a nevelés támogatása azoknál a gyerekeknél és szüleiknél, akiknél az iskolakerülés kockázata fennáll (nyári óvoda, after school program, pedagógusok képzése), valamint a szociális integráció növelése, a multikulturális helyi közösség építése helyi programok által, amelyek a kölcsönös megismerést és elfogadást segítik elő.

A tevékenységek között szerepel a munkaügyi és tanügyminisztérium által akkreditált tíz modulos szakmai képzés szociális és civil kompetenciák elsajátítására, valamint norvég szakemberek által multikulturális közösségekben alkalmazott specifikus oktatási módszerekről tartott képzés.

A fiatalokból álló csapatok egy éven át rendszeresen találkoznak és közösen készülnek a nyári interkulturális  ifjúsági fesztiválra, melynek témája a helyi közösség sokszínűsége, valamint Marosszentgyörgy interkulturális jövőképének kialakítása.

Kimaradt?