Hawking kiszámolta: szőkékkel kell rúgatni a tizenegyest

Alighanem az év leghülyébb tudományos eredményeit díjazó Ig Nobelre pályázik a világ leghíresebb fizikusa, Stephen Hawking. A Daily Mail világverő sztorija szerint a professzor tanulmányozta az összes világbajnokság meccseinek statisztikai adatait 1966 óta, és a végén előállította a Nyerő Formulát, az angol vébégyőzelem egyenletét – írja a 444.hu.

A forradalmi tudományos eredmény olyan megállapításokra jut, hogy az angoloknak sokkal nagyobb esélyük van győzni, ha piros mezt viselnek, 4-3-3-as felállásban játszanak, vagy szőkék rúgják a tizenegyest. Nem túl jó előjel az angoloknak, hogy első meccsüket a párás, meleg Amazóniában kell játszaniuk (Olaszország ellen), mert Hawking adatai szerint az átlagnál 5 fokkal melegebb időben a válogatott győzelmi esélyei 59 százalékkal csökkennek.

A közelebbi meccseken jobban teljesítenek, mint a távolabbikon (wow!), a kulturális különbségek és a három hülye nemzetisége is számít (európai bírókkal a meccsek 63 százalékát nyerik), és délután három körül a legjobbak, a tengerszinthez minél közelebbi magasságon. Megnyugtató viszont, hogy a híres focistafeleségek semmilyen kimutatható hatással nincsenek a válogatott eredményeire.

„Elméleti fizikusként talán jobban meg tudom jósolni a válogatott eredményeit, mint Paul, a polip” – utalt Hawking a 2008-as Eb (Ausztria-Svájc) és 2010-es vb (Dél-Afrika) lábasfejű jóssztrájára. (Nem vicces párhuzam, amennyiben Paul nem sokkal a 2010-es vébé jután meghalt.) A fizikus egy sportfogadási cég, a Paddy Power felkérésére készítette el tanulmányát, a tiszteletdíját jótékonysági célra ajánlotta föl. Ha Hawking formulája működik, az angolok aszerint játszanak, és nyernek, akkor szegény Lovász László akadémiaelnöknek nehéz négy éve lesz.

Kimaradt?