Teljesen fölösleges szerv a vakbél?

Ha mondanunk kell egy felesleges emberi szervet, tíz emberből tíz a vakbelet nevezi meg. A Duke Egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy mégsem haszontalan szerv a vakbél, funkciója az emésztőrendszerben található baktériumokhoz köthető.

Köztudott, hogy az emberi szervezetben sok baktérium található, amelyek nagy többsége jóindulatú, és feladatuk az emésztés elősegítése. A szakember rámutattak, hogy a súlyos betegségek és járványok miatt a bélflóra kipusztulhat, ilyenkor lép akcióba a vakbél, amely a baktériumok menedékéül szolgál, és képes újra benépesíteni baktériumokkal a szervezetet.

A tanulmány egyik szerzője, Bill Parker elmondta, napjainkban már nincs igazán szükség erre a baktériumreprodukáló funkcióra, hisz a bélflórát más szervezetekből származó baktériumtelepek segítségével is felfrissíthető.

Évszázadokkal ezelőtt azonban egyedül a vakbél volt képes erre a feladatra, és a kevésbé fejlett országokban még mindig hasznát veszik a vakbélnek. Ennek következtében ezekben az országokban kevesebb vakbélgyulladást regisztráltak. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy más kutatóorvosok szerint az elmélet nem állja meg a helyét, de olyan feltételezés is van, hogy a mandula is hasonló funkcióval bír, mint a vakbél.

Kimaradt?