Új önkéntességi törvényt szavazott meg a parlament

Május 27-én megszavazta a román parlament az új önkéntességi törvényt, amely számos újítást hozott az eddig érvényben lévő 2001-es törvényhez képest, továbbá több olyan javaslatot is tartalmaz, amelyet a Magyar Ifjúsági Értekezlet számos civil szervezettel közösen fogalmazott meg – tájékoztatott a parlament döntéséről Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet 2011-ben, az önkéntesség európai évében egy konzultációt kezdeményezett a romániai magyar ifjúsági- és civil szervezetekkel, illetve a megyei ifjúsági igazgatóságok vezetőivel, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg az önkéntességi törvény kiegészítése kapcsán. „A konzultációt követően a legfontosabb kiegészítésünk az volt, hogy az önkéntességi tevékenységet törvényes keretek között fogadják el szakmai tapasztalatként, ezáltal megkönnyítve a fiatalok munkavállalási lehetőségeit” - fejtette ki Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese.

Az összeállított javaslatcsomagot átadták Széll Lőrincznek, az akkori Országos Sport és Ifjúsági Hatóság államtitkár-helyettesének, aki ezt követően azon dolgozott, hogy a javaslatok bekerüljenek a hatóság törvénytervezetének csomagjába, majd a román parlamentben Molnár Zsolt RMDSZ-es képviselő követte nyomon a törvénytervezetet.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Romániai Magyar Cserkészszövetségnek, a Kolozsvári Magyar Diákszövetségnek, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének, és nem utolsó sorban a Megyei Ifjúsági Hatóságok igazgatóinak és aligazgatóinak, akik részt vettek a javaslatok megfogalmazásában” – hangsúlyozta a MIÉRT elnökhelyettese.

Molnár Zsolt parlamenti képviselő az új törvény megszavazását követően kiemelte: nagy hozadéka a törvénykezdeményezésnek, hogy szakmai tapasztalatnak ismerik el a szakirányon belüli önkéntességet, plusz pont lehetőséget teremtve a fiataloknak az állásinterjúkon való részvételkor, valamint a pályázataik elbírálásánál. „Ilyen lépések által tudunk eljutni ahhoz az ifjúsági garanciához, amelyet Európa szinten felvállalt a YEPP (Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete), általuk a Magyar Ifjúsági Értekezlek, majd az RMDSZ parlamenti frakciója is elkötelezve tett lépéseket ez irányba” - fogalmazott.

Az új törvény által az önkéntesség vonzóbbá válhat úgy az önkéntességet vállaló, mint az őket foglalkoztató civil szervezek számára, többletértéket hozva a romániai magyar civil szféra működésében, gyarapítva a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit, valamint áthidalható lesz a munkáltatók által kért két év szakmai tapasztalat is.

Románia az önkéntesség területén alul marad az európai átlaghoz képest (40%), csupán 20 százalék azon fiatalok száma, akik önkéntes tevékenységet folytatnak. „A továbbiakban a Magyar Ifjúsági Értekezlet azon fog dolgozni, hogy ezt az arányt minél közelebb hozza az európai átlaghoz, és minél szélesebb körben népszerűsítse ennek társadalmi fontosságát” – mutatott rá a jövőbeli célokra Jakab Adorján.

Kimaradt?