Húsz éven belül megtalálhatjuk a földönkívülieket

A idegenek keresésére specializálódott amerikai intézet (SETI) szerint a következő két évtizeden belül megtalálhatjuk a földönkívüli életformákat.

A tudományokért és technológiáért felelős amerikai kongresszusi bizottság ülésén Seth Shostak, a SETI munkatársa úgy fogalmazott: "még semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy létezik élet a Földön kívül, de úgy gondolom, hogy ez a helyzet még a teremben tartózkodók életében meg fog változni" – írja a LiveScience.

A SETI alapvetően háromféle módszert alkalmaz a kutatásra. Az egyik a mikrobiális élet (vagy maradványainak) keresése, ilyen tevékenységet végez például a Curiosity robot a Marson. Shostak szerint egyébként nem csak a Marson érdemes ilyen kutatást folytatni, a Föld szomszédságában "legalább féltucat" olyan bolygó van, amelyiken kialakulhatott az élet valamilyen formája, ilyen például a Jupiter két holdja, az Európa és a Ganimédesz, valamint a Szaturnusz legnagyobb bolygója, a Titán.

Az intézet másik módszere a bolygók atmoszférájának vizsgálata: a SETI kutatói potenciálisan biológiai folyamatok által termelt oxigén, metán vagy más gázok nyomait keresik a légkörben.

A SETI harmadik módszerével nem csupán biológiai életjeleket, hanem intelligens életet keresnek: az univerzum önkéntesek segítségével történő átfésülésével létező vagy valaha létezett civilizációk által véletlenül vagy szándékosan hátrahagyott/sugárzott jeleket keresnek.

Seth Shostak szerint az első két módszer eredményt hozhat a következő két évtizedben. A harmadik metódus sikerességét a kutató szerint nehéz megjósolni: a SETI projektben eddig a rendszerek kevesebb mint 1 százalékát fésülték át, a sikerre pedig néhány millió csillagrendszer átvizsgálása után lehet esély. A technológia fejlődésével viszont a tempó gyorsul, az esélyeink javulnak.

A szakemberek emlékeztetnek: a Földön a bolygó keletkezése után viszonylag gyorsan kialakult az élet, hasonló gyorsaságra van esély más bolygókon is. Shostak a bizottsági meghallgatáson úgy fogalmazott: az számítana rendkívüli, nem várt eredménynek, ha a Föld lenne az egyetlen bolygó, amin megjelent az (intelligens) élet.

Kimaradt?