Antal Árpád kielemezte a maszol.ro-nak a szavazási kedvet

A romániai lakosság részvétele a vasárnapi választásokon magasabb volt, mint amire az RMDSZ számított. A nagy román pártok ugyanis az államelnök választásokra készülődve, egyfajta erőpróbának tekintették az EP választásokat. Így értékelte a maszol.ro-nak Antal Árpád  a vasárnap tapasztalt szavazókedvet.

A szociológus végzettségű sepsiszentgyörgyi polgármester, helyi RMDSZ-elnök rámutatott: a szövetségre leadott szavazatok aránya nagyobb, mint erdélyi magyarok aránya, de nem olyan mértékben, mint amilyen 2009-ben volt, amikor az RMDSZ és Tőkés László közös listán indult, vagy 2007-ben, amikor verseny volt az RMDSZ és Tőkés László között.

Antal Árpád szerint számított az RMDSZ EP képviselőjelöltjeinek hovatartozása is, mivel látható, hogy lakóhelyeiken nagyobb arányba mentek el a magyar emberek szavazni, mint ott, ahonnan nem volt jelölt.  Kovászna megyében a magyar lakosság számarányának megfelelő szavazott: az RMDSZ 76 százalékot kapott, azaz becslések szerint több mint 40 ezer szavazatot összesíthet a szövetség Háromszéken. A választási részvétel Kovászna megyében 30,52 százalékos volt.

Antal Árpád kifejtette: bár Háromszéken többet vártak, a magyar lakosság számarányának megfelelően alakult az RMDSZ-re leadott szavazatok száma. Sepsiszentgyörgyön vasárnap kétszer többen szavaztak az RMDSZ-re, mint 2007-ben, amikor a magyar jelöltek között verseny volt, de 30 százalékkal kevesebb szavazatot összesítettek, mint 2009-ben, amikor az összefogás listáját indították. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?