A háromszékiek nem tolonganak az urnáknál

Továbbra is az országos átlag alatt van a háromszéki magyar lakosság szavazókedve. 16 óráig országos szinten a választásra jogosultak 18,41%-a adta le voksát, miközben Kovászna megyében 17,59 százalékos részvételt jegyeztek, vagyis 32.497 személy adta le voksát, a 184.742 szavazásra jogosult háromszéki polgárból.

A Kovászna megyei elöljárók már a délelőtti órákban leadták voksukat.  Tamás Sándor a megyei tanács elnöke elmondta: a magyarokra szavazott, mert „meg akarjuk mutatni, hogy a magunk útját fogjuk járni”. Mint mondta, ha nem mi irányítjuk a magunk útját, akkor valaki más fogja. „Abból pedig elegünk van, hogy mindig mások mondják meg, hogy mi jó nekünk” – tette hozzá.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a voksolást követően kifejtette: több Európát szeretne itt Romániában, azt szeretné, hogy Európa aktívabb legyen, nagyobb mértékben részt vegyen azokban a döntésekben, amelyek jelen pillanatban nemzetállami hatáskörök és az őshonos nemzeti közösségeket érintik. „Azt szeretnénk, ha Európa ezeket befolyásolná, ha beleszólna, és nem bízná a nemzetállamok kénye-kedvére a közösségek sorsának igazítását” – fogalmazott a politikus. 

Kovászna megyében nem jeleztek különösebb rendellenességeket. Egy liberális párti politikus tett panaszt a megyei választási irodánál, mert kifogásolta, hogy egy sepsiszentgyörgyi választási körzettől 15 méternyire látható az RMDSZ választási óriásplakátja, és kérte annak eltávolítását. Panaszát elutasították, arra hivatkozva, hogy a választási iroda csak a választási helyiségekben előforduló kampányanyagok eltávolításáról rendelkezhet.

Háromszék 188 településén 214 szavazókörzetbe várják az európai parlamenti választásokon résztvevőket.  A szavazóhelyiségek többnyire a korábbi voksoláskor már megszokott helyszíneken vannak berendezve, mindössze Uzonban van két új szavazókörzet. A Kovászna megyei rendőrség közlése szerint 300 rendőr, 150 csendőr és 60 tűzoltó vigyáz a szavazóhelyiségek biztonságára, de további 225 rendőr járőröz a háromszéki utcákon, hogy megakadályozzanak bármilyen rendbontást.

Kimaradt?