Corlățean: Tőkés rossz szolgálatot tett Romániának

Üdvözölte Titus Corlățean, hogy Tőkés László a Fidesz-KDNP listáján indul a vasárnapi európai parlamenti választáson, mert szerinte Tőkés rossz szolgálatot tett Romániának eddigi EP-képviselői mandátumai alatt.

A külügyminiszter az erdélyi románság központjának tekintett Gyulafehérváron nyilatkozott erről. Szerinte számos olyan helyzet volt a most véget ért európai parlamenti mandátumban, amikor romániai EP-képviselők egy szűk érdek nevében befeketítették Románia hírnevét. Az Agerpres szerint Corlățean Tőkés Lászlóra és a hazai korrupció visszaszorításának fő szorgalmazójára, Monica Macovei néppárti EP-képviselőre utalt.

A külügyminiszter örvendetesnek nevezte, hogy Tőkés magyarországi pártlistán indul, mert "elfelejtette, hogy 2009-ben Romániában választották meg, tevékenysége pedig politikai jellegű károkat okozott Romániának és a románoknak, valamint ártott a megítélésüknek". "Ha újraválasztják, akkor az EP-ben marad, de legalább tudjuk, hogy a barikád túlsó oldalán van" - tette hozzá Corlățean.

A külügyminiszter bírálta a Traian Băsescu államfőt amiatt, hogy még nem vonta vissza Tőkés Lászlótól a magas rangú állami kitüntetést. Ennek visszavonását a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök kezdeményezte tavaly, miután az EP-képviselő felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében. Băsescu februárban úgy nyilatkozott, hogy az ügy bíróságon van, és addig nem dönthet. 

Kimaradt?